SAN JOSE (dpa, bloomberg) - 's Werelds grootste on line veilinghuis, eBay, duikelde gisteren omlaag op de Amerikaanse beurs Nasdaq. In de vroege namiddag had het aandeel al meer dan 18 procent van zijn waarde verloren.

De resultaten die het bedrijf woensdag na beurs presenteerde, oogden op het eerste zicht niet slecht. Maar de beleggers stuurden het aandeel toch de dieperik in omdat ze betere resultaten hadden verwacht voor het vierde kwartaal. De nettowinst steeg in het vierde kwartaal met 44 procent tot 205,4 miljoen dollar. De beleggers van eBay zijn verwend, want het veilinghuis slaagde er de vijf voorbije kwartalen telkens in om de verwachtingen te overtreffen.

De goepswinst over het hele jaar kwam uit op 778 miljoen dollar. Dat is ruim driekwart meer dan in het jaar voordien. De omzet kende een gelijkaardige stijging en tikte af op 3,3 miljard dollar. EBay kondigde ook aan dat de omzet dit jaar niet zo snel zal stijgen. Ook dat stelde de beleggers teleur. Voor dit jaar verwacht het veilinghuis een omzet van 4,25 miljard dollar.

In totaal noteerde eBay in 2004 1,4 miljard veilingsobjecten, 45 procent meer dan in 2003. De afgesloten veilingen vertegenwoordigden 34,2 miljard dollar (ruim 26 miljard euro), een stijging met 44 procent. Wereldwijd telt eBay 135,5 miljoen gebruikers. De Belgische afdeling is goed voor één miljoen individuele bezoekers per maand. Elke minuut wordt in België een dvd of cd verkocht, elk uur een auto.