BRUSSEL - De Gimv is afgelopen jaar in vier technologische starters gestapt en heeft nu een technologieportefeuille van 27 bedrijven. Die staan in de boeken voor een waarde van 242 miljoen euro. Afgelopen jaar stapte de Gimv uit Option, Telos Technology en IP GlobalCare.

In 1996 had de Gimv nog 56 bedrijven uit de ICT-sector in portefeuille. ,,Maar het aantal mislukkingen was toen vrij hoog, investeringen in early stage zijn erg risicovol'', zegt Axel Brabers, verantwoordelijk voor de technologiedivisie bij de Gimv, waarin deelnemingen zitten zoals Telenet en LMS International.

De Gimv blijft een belangrijke investeerder in ,,early stage'', de jonge starters, maar onthoudt zich van het ,,zaaigeld-segment'', de bedrijven die vaak niet meer dan een onvolmaakt zakenplan hebben. ,,Dat type investeringen is bijzonder risicovol en niet te rendabiliseren. De beslissing van de overheid om een apart innovatiefonds op te zetten, is positief'', zegt Brabers.

De Gimv heeft eerder veel geld verdiend met de verkoop van deelnemingen als Fics, Filepool, Mobistar, Care en afgelopen jaar Option International. De Gimv stapte in 1994 in Option en investeerde in de loop der jaren 6,2 miljoen euro. Daarop werd een meerwaarde geboekt van 42,2 miljoen euro of 7,8 keer de oorspronkelijke inleg.

In Telenet stopte de Gimv al 140 miljoen euro, recupereerde 130 miljoen euro en houdt nog een belang van rond de 15 procent over. Ook LMS International is een grote, maar al oude deelneming van de Gimv. ,,Het publiek kent ons van de bedrijven die we met succes verkocht hebben, maar dat waren ooit kleine bedrijfjes. Het is moeilijk om jaren op voorhand aan te geven wat je nieuwe succesverhalen zijn'', zegt Brabers.

Bedrijven als Coware, Proficient, Business Architects en Metris zijn ondertussen gevestigde technologiespelers waarop nog maar weinig neerwaarts risico zit. Het afgelopen jaar investeerde de Gimv in Gemidis (België), Psytechnics (VK), 3mensio (Nederland) en onlangs in het Oostenrijkse Mediornet.

,,We investeren zoveel mogelijk als leider of als medeleider in een bedrijf. Onze ervaring leert dat, als je als gewone investeerder (volger) meedoet, de kans op ongelukken groter is'', meent Brabers. De Gimv heeft zes ICT-specialisten en een adviesraad van technologie-experts. Daarin zit onder meer de topman van het betalingsnetwerk Swift en van het Leuvense onderzoekscentrum Imec.

De vraag naar ,, early stage kapitaal'' neemt volgens Brabers opnieuw toe, terwijl het aantal aanbieders fors gedaald is. Fondsen als Pythagoras, IT Partners, TrustCapital Technology en Mercator zijn uit de markt, waardoor de Gimv nu bijna de enige grote speler is. De Gimv investeert in technologie vooral in de Benelux en Europa. Volgens Brabers haalt de Gimv rendementen die met dubbele cijfers geschreven worden en die het marktgemiddelde overtreffen.

(pdd)