BRUSSEL - De mobiele operator Proximus lanceerde gisteren zijn nieuwe netwerk waarmee het mogelijk is om mobiele toepassingen met een hoge snelheid uit te voeren. De eerste hogesnelheidsdienst is vanaf 13 mei verkrijgbaar en bestaat uit een datakaart voor een draagbare pc die de gebruiker draadloos toegang biedt tot het Internet.

Proximus is de eerste die de derde generatie mobiele telefonie (umts) in België op de markt brengt. De mobiele operatoren zijn in ons land wettelijk verplicht om het nieuwe snelle netwerk tegen begin 2006 beschikbaar te maken voor 30 procent van de bevolking. Via dit netwerk kan de mobiele beller op het schermpje van zijn telefoon onder meer kleurenfilms bekijken en deelnemen aan videoconferenties.

Maar zover zijn we nog niet. Zoals ook het geval is in de ons omringende landen, zoekt de operator eerst toenadering tot de zakelijke gebruiker. Die kan met de nieuwe datakaart zijn e-mail bijna zeven keer sneller ophalen dan via een verbinding met het netwerk via een vaste lijn.

Sinds maandag testen enkele bedrijven, waaronder computergigant IBM en Coca-Cola, het netwerk en de kaart uit. Het nieuwe netwerk is beschikbaar in zes steden: Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik en Namen. Maar Proximus voegt er tegen 2004 nog zes steden aan toe. De operator is van plan om tussen 2004 en 2006 tussen de 150 en 200 miljoen euro te investeren in zijn umts-netwerk.

Ondertussen gaat Proximus voort met het uittesten van diensten voor particulieren, zoals mobiele videotelefonie. ,,Proximus zal deze diensten lanceren zodra ze de kwaliteitsnormen van Proximus hebben bereikt en zodra de markt er klaar voor is, waarschijnlijk in de eerste helft van 2005'', klinkt het bij de operator.

De CEO, Philippe Vander Putten, legt uit dat de derde generatie mobilofonie moet helpen de gemiddelde inkomsten per gebruiker (arpu) in het datasegment te verhogen. ,,De bedoeling is duidelijk om onze dataomzet te verhogen. Die is nu 14 % en op termijn willen we naar 25 % van de totale omzet gaan'', zegt Vander Putten. Dataverkeer bestaat nu nog grotendeels uit het versturen van sms'jes.

(nna)