-  BASE. Vakbonden consulteren personeel.
-  FORTIS. Topman kreeg 2,1 miljoen.
-  SOBELAIR. Onderzoek naar onregelmatigheden.

BASE. Vakbonden consulteren personeel.

De mobiele operator Base, die 200 van zijn 930 werknemers wil laten afvloeien, startte op 15 maart een procedure van collectief ontslag. Maar de vakbonden klagen over het gebrek aan informatie en gaan volgende week alle leden van het personeel vragen of ze met de onderhandelingen moeten doorgaan of acties moeten beginnen. De woordvoerder van Base, Bart Vandesompele, wijst erop dat de financiële directeur van Base tijdens de ondernemingsraad van gisteren gedurende twee uur cijfers heeft gegeven. Die gegevens wijzen erop dat de strategie van Base zijn vruchten afwerpt.

(nna)

FORTIS. Topman kreeg 2,1 miljoen.

Fortis-topman Anton Van Rossum verdiende vorig jaar 2,1 miljoen euro, zo vermeldt het gisteren verschenen jaarverslag. Het bedrag was even hoog als het jaar ervoor en iets lager dan in 2001. Van Rossums basissalaris bleef gelijk op 750.000 euro, maar zijn bonus steeg fors in omvang tot 732.000 euro. Daarnaast ontving de directievoorzitter nog 586.000 euro aan andere vergoedingen, zoals een pensioenpremie. De andere zeven leden van het directiecomité verdienden vorig jaar allemaal samen 7,4 miljoen euro. Dat is dus ruim 1 miljoen euro per persoon, iets minder dan het jaar ervoor. Co-voozitter Maurice Lippens verdiende vorig jaar 309.000 euro en is daarmee, na gedelegeerd bestuurder Van Rossum, de beste betaalde Fortis-bestuurder.

SOBELAIR. Onderzoek naar onregelmatigheden.

De curatoren van Sobelair onderzoeken of er onregelmatigheden zijn gebeurd in de exploitatie van de lijn Brussel-Johannesburg. Dat meldt La Libre Belgique donderdag op basis van anonieme bronnen.

Bij de lancering van de lijn in 2002 vlogen de toestellen bijna zonder passagiers naar Zuid-Afrika omdat er geen reserveringssysteem operationeel was. De ticketverkoop was toevertrouwd aan een klein Nederlands bedrijfje zonder ervaring, dat in handen was van oud-gedelegeerd bestuurder Luc Mellaerts, aldus de RTBF. Er was geen promotie- of marketingbudget. Mellaerts en zijn vertegenwoordigster in Pretoria zouden ,,buitensporige uitgaven'' hebben gedaan, onder meer de huur van een villa. Een ex-directeur van Sabena, die voor Sobelair in Johannesburg werkte, maakte zich zorgen over de uitgaven. Hij werd ontslagen.

Als de curatoren bepaalde bestuurders verdenken van ,,zware fouten'' kunnen ze hen in een burgerlijke procedure laten vervolgen, aldus nog de krant.

(belga)