BRUSSEL - Electrabel geeft geen commentaar op overnamegeruchten terwijl Suez gisteren beklemtoonde dat het tevreden is met zijn belang van 50,13 procent in het Belgische elektriciteitsbedrijf. Dit was de teneur van de reacties op het bericht dat het Franse nutsconcern Suez behoedzaam het pad effent voor een volledige overname van het Belgische elektriciteitsbedrijf (De Standaard 8 april). De beleggers schoven de reacties aan de kant. De koers van Electrabel steeg opnieuw vrij fors.

Het aandeel rondde zelfs even de kaap van 280 euro met een hoogste dagkoers van 280,5 euro. Daarmee noteert het aandeel opnieuw even hoog als tijdens de vorige overnamekoorts eind 1999, begin 2000. Met een slotkoers van 278 euro zette Electrabel gisteren een stijging van 1,3 procent of 3,5 euro neer. Woensdag was de koers ook al omhoog gestuwd door de aankoopappetijt van de beleggers.

De woordvoerder van Suez, Antoine Lenoir, deed gisteren wel een poging om de beleggers op andere gedachten te brengen. ,,Er is niets veranderd'', verklaarde hij. ,,We controleren Electrabel met een participatie van 50,13 procent en daar zijn we tevreden mee.''

De Franse groep heeft het afgelopen jaar zijn schulden afgebouwd en niet-kernactiviteiten, onder meer in de media, afgestoten. Hij wil zich nu concentreren op energie en milieu. ,,Er is bijkomende manoeuvreerruimte voor verdere ontwikkeling'', luidde het in een persbericht van 4 maart. Eind februari hadden Suez en Electrabel laten weten dat een overdracht van de Europese activa van Tractebel (dat tot Suez behoort) naar Electrabel ,,niet wenselijk'' was. Onder meer Distrigas en Fluxys behoren tot die activa. Het lijkt er nu op dat Suez zelf sterker wil worden. Een van de uitdagingen wordt de liberalisering van de Franse energiemarkt vanaf 1 juli 2004. Dan zal de Franse markt voor 70 procent opengaan. Momenteel wordt die markt nog volledig overheerst door de staatsmonopolisten Electricité de France en Gaz de France. Electrabel profileert zich als de nummer twee op de energiemarkt bij onze zuiderburen.

(pse)