BRUSSEL - De rechtbank in het Nederlandse Zutphen heeft gisteren de keten van elektronicawinkels Megapool failliet verklaard. Daarmee verliezen negenhonderd mensen, van wie ruim honderd in België, hun baan. De bewindvoerders slaagden er niet in om een kandidaat te vinden die het bedrijf met alle schulden wilde overnemen. Wel zouden twee partijen geïnteresseerd zijn in delen van het failliete Megapool.

Maandag nog had de Nederlandse rechtbank Megapool uitstel van betaling tot begin juli toegekend. Daarmee was het bedrijf voorlopig beschermd tegen zijn schuldeisers. Maar bij de vakbonden en het personeel groeide de twijfel over de mogelijkheid het bedrijf nog recht te trekken. De winkels waren gesloten, maar het personeel was niet ontslagen. Dat betekende wel uitgaven, maar geen inkomsten.

Volgens de curatele zijn de twee kandidaat-overnemers bereid een deel van de winkels over te nemen. Daardoor zou ook een gedeelte van het personeel opnieuw in dienst genomen kunnen worden. Welke rol in die scenario's is weggelegd voor de zestien Belgische winkels, blijft voorlopig onduidelijk. De curatoren willen geen informatie geven over de identiteit van de overnamekandidaten, hoewel het wel steeds duidelijker lijkt te worden dat Blokker er één van is. De Nederlandse keten zou Megapool-vestigingen willen opnemen in de uitbouw van een keten winkels die alles voor het huishouden verkopen. De kandidatuur van Digistore wordt minder serieus genomen. Over het algemeen wordt de commerciële levensvatbaarheid van de Belgische winkels wel hoger ingeschat dan die van de Nederlandse vestigingen.

De vakbonden LBC en BBTK organiseren vandaag in Antwerpen een algemene personeelsvergadering voor de Belgische werknemers. Curator Brandsma zal er uitleg komen geven over de stand van zaken. Voor de afwikkeling van het faillissement zijn de bonden en het personeel volledig afhankelijk van de gang van zaken in Nederland. Megapool-België was immers geen aparte rechtspersoonlijkheid. Alle winkels waren rechtstreeks ondergebracht bij het Nederlandse hoofdkantoor in Apeldoorn.

(rmg)