BRUSSEL - Tarek Maaroufi heeft de vrijspraak gevraagd in het terreurproces voor het hof van beroep van Brussel. Maaroufi werd in eerste aanleg veroordeeld tot zes jaar effectieve gevangenisstraf. Aiter Mouloud, eerder veroordeeld tot 4 jaar, vroeg een voorwaardelijke straf.

Tarek Maaroufi en Aiter Mouloud werden in eerste aanleg schuldig bevonden voor hun aandeel in de voorbereiding om een aanslag te plegen op de Amerikaans-Belgische luchtmachtbasis in Kleine Brogel en hun aandeel in een netwerk dat jihad-strijders naar al-Qaedakampen in Afghanistan stuurde. Met zeven andere beschuldigden gingen ze in beroep.

De openbare aanklager eist 10 jaar voor Tarek Maaroufi. In de ogen van het parket is hij de spilfiguur van moslimextremisme in ons land. Hij werd in 1995 veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk voor zijn steun aan de Algerijnse terreurorganisatie GIA en staat op 29 maart opnieuw voor de rechter in een andere dossier van moslimterrorisme.

Maar volgens zijn advocaat, Roland Menschaert, wordt hier het proces gemaakt van een meningsuiting. ,,Preken voor een pure en radicale islam is nog geen bewijs van bendevorming'', zei hij. Normale relaties tussen radicale moslims zijn voor het openbaar ministerie al een misdrijf, merkt hij op.

Maaroufi mag dan erkennen dat hij verscheidene personen aangespoord had en met valse papieren hielp om zich in Afghanistan te vestigen, er is geen enkel bewijs dat ze naar ginds vertrokken voor een para-militaire opleiding, voor zover zoiets strafbaar is, argumenteerde Menschaert. ,,Met de moeilijkheden die er toen waren om Afghanistan binnen te geraken, waren de valse papieren een kwestie van overmacht.''

Het onderdak dat Maaroufi aan Nizar Trabelsi verschafte na diens terugkeer uit Afghanistan, is voor de advocaat te vergelijken met scouts die een nacht bij de priester van het dorp kunnen slapen. ,,Trabelsi was naar de moskee gegaan, waar men hem het telefoonnummer gaf van Maaroufi.''

Aiter Mouloud hekelde zijn zware straf terwijl hij voor de zwaarste feiten vrijgesproken was en had toegegeven blanco papieren te hebben verspreid, zei meester Nathalie Gallant. Haar cliënt, die al 26 maanden in voorlopige hechtenis uitzat, vraagt dat het hof hem voor de rest uitstel verleent.

Morgen komen de advocaten van Djamel Moulila en Nizar Trabelsi aan het woord.