SABAUDIA - De Italiaan Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) behaalde in de openingsrit van de Tirreno-Adriatico (cat. 2.BC) de 60ste overwinning uit zijn carrière. Na 172 km met start en aankomst in Sabaudia stond er in een massaspurt geen maat op de snelle Italiaan. Petacchi haalde het voor de Duitsers Erik Zabel (T-Mobile) en Danilo Hondo (Gerolsteiner).

Petacchi is meteen de eerste leider. Voor Petacchi, vorig jaar al internationaal zegekoning, was het al zijn derde overwinning van het seizoen na twee ritzeges in de Ronde van Lucca.

Al na vijftien kilometer ging een groep van acht renners in het offensief. Die bestond uit Leonardo Giordani, Médéric Clain, Cédric Hervé, Igor Gonzalez de Galdeano, Ronald Mutsaars, Rubens Bertogliati, Mauro Gerosa en Juan Antonio Flecha. Toen de voorsprong meer dan vier minuten bedroeg, schoot het peloton in actie en halveerde het na 100 kilometer die winst. Maar daarna liet het peloton weer betijen, zodat het in de slotfase nog hard moest zwoegen om de vluchters terug te pakken. Dat gebeurde pas in de plaatselijke ronden.