HEERLEN - De vakbonden hebben het personeel van het Nederlandse chemieconcern DSM opgeroepen vrijdagmorgen drie uur lang het werk neer te leggen. De bonden protesteren tegen het plan van de directie om vijfhonderd banen te schrappen. De vakbonden rekenen erop dat meer dan duizend werknemers gehoor geven aan de oproep.

De actie moet het bestuur van de onderneming duidelijk maken dat er een einde moet komen aan wat de vakbonden noemen ,,de afbraak van de DSM-werkgelegenheid in Limburg''. Bij het bedrijf, ontstaan uit de voormalige Staatsmijnen, werkten in de jaren tachtig nog 15.000 werknemers. Inmiddels is dat aantal in Limburg teruggebracht tot circa 5.100.

Het chemieconcern maakte vorige maand een reorganisatie bekend voor het chemische industriële complex Chemelot in Geleen ten koste van vijfhonderd banen. De ingreep, die het kantoorpersoneel treft, moet de komende twee jaar meer dan 50 miljoen euro aan besparingen opleveren.

De vakbonden, die vrezen voor het verlies van nog eens vijfhonderd banen, gaan niet op voorhand akkoord. Met hulp van externe deskundigen onderzoeken ze de noodzaak van de reorganisatie en kijken ze naar alternatieven.