BRUSSEL - De Noor Thor Hushovd (Crédit Agricole) heeft de eerste etappe in de Dauphiné Libéré gewonnen. Hushovd haalde het na 231 kilometer van Megève naar Bron in een massaspurt, voor de Australiër Stuart O'Grady en de Fransman Samuel Dumoulin. De Spaanse proloogwinnaar Iban Mayo (Euskaltel) blijft leider.

Dat het tot een massaspurt kwam, was vooral jammer voor Jimmy Casper. Na amper vier kilometer, met nog 227 kilometer voor de boeg, trok Casper op avontuur van een zonovergoten Haute Savoie naar een nog warmer Lyon. Hij behaalde een maximum voorsprong van 20 minuten. Maar toen Lyon in zicht kwam, ging Casper zachtjesaan dood. Hij begon te eten en te drinken en toen hij nog amper een halve minuut voorsprong had, kreeg hij op dertig kilometer van de finish het gezelschap van zijn jonge landgenoot Christophe Laurent. Samen liepen ze opnieuw meer dan drie minuten van de groep weg. Toen ging Rabobank aan de kop van de groep sleuren en op twee kilometer van de streep was het liedje uit voor Casper en zijn ter hulp gesprongen makker.

Een massaspurt dus, maar hoe hard Rabobank ook gewerkt had, Oscar Freire het werk niet afmaken. De winnaar van Milaan-Sanremo bleef steken op de vijfde plaats. Hushovd ging een vinnig duel aan met O'Grady en Dumoulin en won het pleit.

Het was na een rit in de Ster van Bessèges, de Classic Haribo, de GP van Denain, de Ronde van de Vendée en onlangs nog de eerste twee ritten van de Ronde van Languedoc-Roussillon, de zevende overwinning van het seizoen voor de 26-jarige snelle man van Crédit Agricole, die twee jaar geleden een rit in de Tour won. .