KIGALI - Een Rwandese rechtbank heeft ex-president Pasteur Bizimungu veroordeeld tot vijftien jaar cel. ,,Pasteur Bizimungu krijgt vijf jaar wegens verduistering van overheidsgeld, vijf jaar wegens het aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid en nog eens vijf jaar wegens bendevorming'', zei Fred Mulindwa, de voorzitter van de rechtbank. De ex-president werd wel vrijgesproken van aantasting van de staatsveiligheid.

Bizimungu zit al sinds april 2002 in de cel. Het parket beschuldigde hem en zeven andere beklaagden ervan, de verschillende etnische groepen te hebben opgeruid om de machtshebbers omver te werpen.

Bizimungu behoort tot de etnische meerderheid van de bevolking, de Hutu's. Hij steunde sinds 1990 de door Tutsi's gedomineerde, door Uganda gesponsorde guerrillabeweging FPR (Rwandees Patriottisch Front). Die versloeg in 1994 de toenmalige Hutu-regering en haar troepen en milities. Na de genocide trok FPR-leider Paul Kagame echter alle macht naar zich toe en Bizimungu werd tot aftreden gewongen in 2000.

Het Tutsi-minderheidsbewind van Kagame wil volgens veel Hutu's inclusief Bizimungu de macht niet delen met andere stromingen. De regering beschuldigt Bizimungu er dan ook van de scheiding tussen de verschillende etnische groepen te promoten.

De voormalige minister van Transport, Charles Ntakirutinka, werd veroordeeld tot tien jaar cel. Zes andere beschuldigden kregen elk vijf jaar.