BRUSSEL - Uit eerste voorlopige cijfers lijkt de opkomst bij de Europese verkiezingen in Nederland en Groot-Brittannië hoger te liggen dan in 1999. Toen ging in Nederland 30 procent van de kiezers stemmen en dat was de op één na slechtste score van de hele Europese Unie. Alleen Groot-Brittannië deed toen met 24 procent slechter.

Volgens het Nederlandse persbureau ANP had 15 procent van de kiezers om 14 uur zijn stem al uitgebracht. Vijf jaar terug was dat slechts 12 procent. Bij de parlementsverkiezingen van 22 januari vorig jaar had om 14 uur al 35 procent van de kiezers gestemd.

Ook in Groot-Brittannië tekent zich een hogere opkomst af. Op vele plaatsen in England en Wales worden immers tegelijkertijd gemeenteraadsverkiezingen gehouden en dat zou, aldus Britse waarnemers, de deelname aan de Europese verkiezingen kunnen stimuleren.

In de hele Unie bracht in 1999 49,8 procent van de kiezers zijn of haar Europese stem uit. Volgens een peiling die gisteren in opdracht van het Europees parlement werd uitgebracht, zou nu 52 procent van de kiezers van hun stemrecht gebruik maken.