EZRA Eeman (29) is journalist bij Het Nieuws van VTM. Na een opleiding als videokunstenaar nam hij plaats aan de andere kant van de camera. Bij het magazine Telefacts leerde hij het klappen van de zweep. Ondertussen is hij een van de justitiespecialisten van de VTM.

Hoewel zijn opleiding als regisseur aan de hogeschool Sint-Lukas Brussel hem voorbereidde op een carrière als videokunstenaar, hield Ezra Eeman de wereld van de mode en het theater na een jaar freelancen voor bekeken. ,,Het was zwaar, hectisch en belastend, je werd weinig betaald voor veel werk in de marge. Ik had het gevoel dat ik daar te snel zou opbranden." Eeman besloot een jaartje bij te studeren en behaalde een postgraduaat journalistiek aan het Vlekho. ,,Dat was niet zo'n grote stap, omdat mijn videowerk steeds nauw bij de realiteit had aangesloten. Ik wou ook altijd al iets met journalistiek doen."

De journalist in spe liep zijn stage bij Telefacts en kon er later ook als freelancer aan het werk. Het actualiteitenmagazine gaat geweld, ongelukken en doodslag niet uit de weg. Hoe voelt het om je brood te verdienen met het leed van andere mensen? ,,Telefacts is op dat vlak een zware school geweest. Mijn eerste reportage ging over Belgen die in een buitenlandse gevangenis hadden gezeten. Niet dat ik die mensen gepusht had, maar toch had ik het gevoel dat wat ik had gedaan, misschien een stap te ver was. Ik heb me achteraf ook bij hen geëxcuseerd. Nadien ben ik veel voorzichtiger geworden. Als beginnend journalist moet je af en toe op de rem gaan staan, zelfs als de hoofd- of eindredacteur iets vragen." Er zijn ook mooie kanten aan het rauwe nieuws. Zo kan je als journalist verborgen problemen aanklagen. Het meest memorabel is Eemans' reportage over kinderprostitutie in Tsjechië, waarin hij op verborgen camera kon vastleggen dat hem een meisje werd aangeboden.

Als freelance researcher bij Telefacts verdiende Ezra 250 euro per dag, zodat zijn brutoloon in een goed gevulde maand kon oplopen tot 6.000 euro. Toch aarzelde hij niet lang toen hij in 2004 het voorstel kreeg om in vast dienstverband te gaan werken voor de nieuwsdienst van VTM. ,,Researchen voor Telefacts was veel zwaarder dan werken voor Het Nieuws. Een onderwerp liet je niet los. Als je drugsverslaafde jongeren moet vinden, ben je daar continu mee bezig. Je rust niet voor je je getuigen hebt, je reportage hebt gedraaid en gemonteerd. Toen was ik zeker zes dagen op zeven bezig. Bij Het Nieuws is het 's avonds afgelopen, de volgende dag is er ander nieuws. Bovendien zie ik bij de nieuwsdienst meer doorgroeimogelijkheden."

Voor het VTM-nieuws is Ezra vier dagen op de zeven in het getouw, al kan hij de overige drie dagen wel opgeroepen worden bij onverwachtse gebeurtenissen. Een typische shift loopt van 8u30 tot 19u30. Wie meer dan vier overuren draait, krijgt een halve dag recuperatie.

Met zijn research-achtergrond bij Telefacts werd Eeman gebombardeerd tot justitiespecialist. Hoe komt hij aan informatie over lopende gerechtelijke dossiers? Niet via etentjes met magistraten of drinkgelagen met speurders, zo blijkt. ,,Volgens mij is het vooral een kwestie van vertrouwen. Het is makkelijker om informatie te krijgen als je zelf informatie geeft, bijvoorbeeld door elementen uit verhalen van speurders te vermelden in gesprekken met het parket en omgekeerd. Het is ook belangrijk om de info correct weer te geven en af en toe in het belang van het onderzoek informatie in te houden."

Als reporter ter plaatse staat een televisiejournalist er grotendeels alleen voor. ,,Neen, ik heb niet iemand die daar voor mij rondloopt en dingen uitzoekt, al is er altijd wel iemand op de redactie die nog iets kan checken. Zo'n nieuwsitem moet vooral helder, duidelijk en juist zijn. Ik probeer ook niemand te veroordelen voor het gerecht dat heeft gedaan. Als ik een fout maak, voel ik me ongelooflijk slecht. Dat heeft niet eens met deontologie te maken: ik ben een perfectionist en kan niet verdragen dat ik fouten maak."

Is Eeman tevreden over zijn inkomen? ,,Mijn loon is niet slecht, maar het is wel weinig. Het is een probleem van de hele sector: ik ken geen journalisten die riant worden betaald. Maar ik voel me niet uitgebuit. Ik heb een job die ik graag doe, die weinig mensen kunnen uitoefenen, en ik heb veel vrije tijd. Of ik dit zal blijven doen? Ik ben iemand die veel afwisseling nodig heeft en die heb ik zeker al gehad. Ik wil graag in de journalistiek blijven, al zie ik me over pakweg tien jaar veeleer langere reportages maken, waarop ik ook als documentairemaker mijn stempel kan drukken."

Wat doet de journalist met zijn geld? ,,Ik heb twee jaar geleden een mooi appartement gekocht, wat toch interessanter is dan sparen. Mijn vriendin is een Japanse die werkt voor Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene. We gaan elk jaar zeker een keer naar Japan. Dat is iets wat ik wil doen, haar ouders zijn toch mijn schoonfamilie, ook al zijn we niet getrouwd. Voorts zijn we nogal levensgenieters, zodat we wel eens naar Frankrijk trekken met de Michelin-gids in de hand om goeie restaurants op te zoeken. En voorts heb ik genoeg aan een goed boek: lezen is een fijne en goedkope hobby."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig