BT werd bedankt voor bewezen diensten
Ronald Everaert (l) en Didier Bellens, de topmannen van respectievelijk Telindus en Belgacom.
British Telecom stond eventjes dicht bij de overname van Telindus, maar op de cruciale biedingsavond trok Telindus de kaart van France Telecom. En Belgacom? Dat werd die avond koudweg gerold, zo leert deel twee van de reconstructie van de overname van Telindus door Belgacom.

HET pokerspel in de overnamestrijd rond Telindus bereikte een hoogtepunt op dinsdagavond 13 december. In de namiddag was er nog een eredienst in Luxemburg voor de overleden onafhankelijke bestuurder Norbert Von Kunitzki. 's Avonds om 20 uur begon een cruciale raad van bestuur bij Telindus. Inzet was bespreking van de tegenbiedingen van de white knights .

Telindus wou absoluut een tegenbieding in de hand hebben voor Belgacom de volgende ochtend om 7 uur in Schellebelle, ten huize van Telindus-bestuurder Luc Vansteenkiste, zijn verbeterde bod op Telindus zou mogen overmaken. Inzet van Belgacom was om vervolgens dat bod met bekwame spoed bij de toezichthouder CBFA neer te leggen, nog vóór France Telecom of British Telecom zouden tegenbieden. Wie eerst bij de CBFA aankwam, bepaalde de nieuwe biedprijs.

Eigenlijk wou Belgacom al op maandag 12 december met Telindus de prijsonderhandeling ingaan, maar Telindus verschoof dat wegens ,,agendaproblemen'' naar dinsdag, om het vervolgens uit te stellen tot de woensdagochtend.

Wat Belgacom niet wist, was dat op het ogenblik dat de eigen raad van bestuur vergaderde om een mandaat van prijsvork te geven aan de onderhandelingsdelegatie, Telindus een eigen veiling aan het organiseren was. Maar dan wel eentje zonder Belgacom, dat alleen zou mogen reageren op een tegenbod van een derde partij.

Op beide raden van bestuur liep de spanning op. Het management rond Didier Bellens wou niet hoger gaan dan 15 euro per aandeel. Gezien de beurskoers was dat een prijs die weinig kans maakte.

De raad van bestuur van Telindus begon zonder dat er een tegenbod op tafel lag. 's Namiddags om 15 uur was nog naar de white knights gebeld om er zich van te verzekeren dat de biedingen zouden binnenkomen. Rond France Telecom was op dat ogenblik een stilte ingetreden. De Fransen hadden een aantal voorwaarden gesteld (zoals een onherroepelijke inbreng van het pakket van de referentie-aandeelhouders). Maandag 12 december was de Franse druk op de ,,Cordier-aandelen'' het hoogst, maar de referentie-aandeelhouders van Telindus hadden niet toegegeven.

De bestuurders kozen de dinsdagavond voor de forcing. ,,Als jullie niet bieden, gaan we de dans in met een andere partij'', kreeg France Telecom te horen. Dat had effect. Was het de schrik om BT te zien toeslaan in Frankrijk (via Telindus-dochter Arche)? Om 21.30 uur was er een bod van FT, zonder voorwaarden. FT bood 15,8 euro per aandeel. Omstreeks 22 uur kwam BT over de brug, ook met 15,8 euro per aandeel.

Volgens sommigen was het industriële project van BT minder aantrekkelijk en bij Telindus was er ook vrees voor een kil sociaal luik. Rond de bestuurstafel bestond een duidelijke voorkeur voor de Fransen, met wie een overeenkomst werd afgesloten. BT wachtte tevergeefs op een antwoord, maar Telindus negeerde hen. De Britten wilden nochtans een paar procenten hoger gaan, maar geen volle 5 procent. Die kans zouden ze niet krijgen. Ergens tussen 2 en 3 uur kregen ze te horen dat er een akkoord was met FT. De bestuurders van Telindus wilden naar huis, hun bed opzoeken.

BT voelde zich gebruikt als stalking horse , een partij die gebruikt wordt om een andere bieder op dreef te krijgen. De Britten piekerden na een korte nachtrust nog even over een hoger bod - dat zou dan wel verplicht 5% moeten hoger zijn (16,59 euro) - maar toen sloeg Belgacom toe.