BRUSSEL - Vlaams minister van Leefmilieu Jef Tavernier (Groen!) bereidt een beroepsprocedure bij de Raad van State (RvS) voor tegen de bouwvergunning die zijn Waalse collega Michel Foret afleverde voor de verlenging van de startbaan van de Waalse regionale luchthaven Bierset (nabij Luik).

Burgemeester Jan Peumans (N-VA) van Riemst kondigde het voorbije weekend aan dat hij er bij Tavernier zou op aandringen om een gerechtelijke procedure op te starten. ,,Die vraag komt eigenlijk wat laat omdat de minister sowieso een beroep tegen de verlenging van de start - en landinsgbaan van Bierset gaat aantekenen. Het Waalse gewest heeft zich immers niet aan het intergewestelijk overleg gehouden en Vlaanderen nooit officieel van de uitbreiding in kennis gesteld'', zo luidt het. Tavernier zal het beroep tegen de uitbreiding van Bierset komende woensdag tijdens de laatste ministerraad ter sprake brengen.

De Zuid-Limburgse gemeenten Riemst, Bilzen en Hoeselt ondervinden al jarenlang hinder van nachtvluchten van en naar Bierset. Om de problemen van geluidshinder in kaart te brengen, richtte de gemeente Bilzen in januari een permanent meldpunt voor lawaaihinder op. Daar kunnen de inwoners van Bilzen en omstreken klachten met betrekking tot hinder veroorzaakt door overvliegende toestellen van Bierset melden. Het meldpunt registreerde van januari tot begin mei al 40 klachten, aldus milieuambtenaar Philippe Konings van de gemeente Bilzen.

Alle klachten worden systematisch aan exploitant Sao Air van Bierset overgemaakt. Op basis van de tijdstippen van de klachten kan uitgemaakt worden of en welke toestellen er op het tijdstip van de klacht vanuit Bierset opstegen of landden. ,,Van de in totaal 40 meldingen bleken er 7 niet door vliegtuigen komende van of gaande naar Bierset afkomstig te zijn'', aldus nog de milieuambtenaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in