Volgens verscheidene kranten is de uitstap van Bertelsmann in het muzieklabel Sony BMG nabij. Met de opbrengst wil de familie Mohn het Belgische GBL uitkopen.

DE Duitse mediagroep Bertelsmann werkt volop aan de verkoop van haar belangen in de muziekindustrie. Dat schrijven verscheidene buitenlandse kranten.

Volgens de Britse krant The Business zijn de Amerikaanse zakenbanken Citigroup en JP Morgan ingehuurd om alle verkoopopties te onderzoeken. De aanleiding is de dreiging van GBL, de holding van de Waalse zakenman Albert Frère, om zijn belang van 25,1 procent in Bertelsmann naar de beurs te brengen.

Bertelsmann is tot nu toe altijd in privé-handen geweest, en de controlerende familie Mohn wil dat zo houden. Daarom overweegt de Duitse groep haar muziekdivisies Sony BMG en BMG Music Publishing te verkopen, om met de opbrengst het belang van GBL terug te kopen.

En als dat niet voldoende is, denkt de familie Mohn aan extra leningen, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van anonieme bronnen.

Met name de verkoop van Sony BMG, een van de vier grootste muziekconcerns ter wereld, zit in een stroomversnelling. De belangrijkste overnamekandidaat zou het Japanse Sony zijn, dat een voorkooprecht heeft op het belang van 50 procent van de Duitse mediagroep.

Volgens The Business werkt de durfkapitalist Providence Equity Partners aan een voorstel om de overname van het belang van Bertelsmann in Sony BMG te financieren. De Amerikaanse durfkapitalist zou de Japanners voor 1,4 miljard pond willen bijspringen.

De twee werkten twee jaar geleden al samen, toen Providence Sony steunde bij de overname van de studio Metro-Goldwyn-Mayer.

Frère blijft er rustig bij. Als het van de Waalse financier afhangt, brengt GBL zijn volledige 25 procent in de Duitse mediagroep in de loop van 2007 naar de beurs.

,,Een beursgang blijft ons voorkeurscenario. Het is aan hen om met andere voorstellen te komen", zei hij vorige week op de algemene aandeelhoudersvergadering.

De waarde van het belang van GBL in Bertelsmann wordt op 5 miljard euro geschat. Nog deze maand zullen beide partijen besprekingen aanvatten.