Reizen wordt duurder
Foto: © REUTERS
BRUSSEL - Wie vanaf vandaag een ticket boekt bij de Belgische luchtvaartmaatschappij Virgin Express betaalt een brandstoftoeslag van 4 euro. Concurrent SN Brussels Airlines besliste eerder al tot een brandstoftoeslag. De reisorganisatoren beslissen eerstdaags of ze een extraatje aanrekenen voor een vliegvakantie.

Virgin Express heeft lang volgehouden dat het ruim ingedekt was tegen zowel de dollar als de olieprijsschommelingen, maar is uiteindelijk toch ook overstag gegaan. ,,Wie vanaf maandag boekt, betaalt een benzinetoeslag van 4 euro per enkele reis'', aldus Yves Panneels, woordvoerder van Virgin Express zondag. ,,We trachten vooruit te kijken en denken niet dat de brandstofprijs op korte termijn opnieuw gevoelig zal zakken.''

Virgin Express volgt daarmee het voorbeeld van heel wat andere luchtvaartmaatschappijen waaronder concurrent SN Brussels Airlines. Die besliste eerder al om 4 euro extra te vragen voor zijn Europese vluchten en 10 euro voor de vluchten naar de Verenigde Staten.

Bij de reisorganisatoren Jetair (Tui) en Thomas Cook valt de beslissing een van de komende dagen. Beiden verzorgen een flink deel van hun vakantievluchten met hun eigen vloot. ,,Het is een feit dat de brandstofkosten flink gestegen zijn sinds onze vakantiebrochures op de markt verschenen'', aldus Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van Jetair zondag. ,,We nemen eerstdaags een beslissing.'' Bart Brackx, de gedelegeerd bestuurder van Jetair, liet aan Travel Newletter wel al weten dat Jetair ,,waarschijnlijk niet anders kan dan een brandstoftoeslag in te voeren voor de vliegvakanties.''

,,We zijn ingedekt tegen een deel van de olieprijsschommelingen, maar we kunnen er niet onderuit dat de olieprijzen naar extreme waarden zijn geëvolueerd'', zegt Claude Pérignon van Thomas Cook.

(cv)