Sharon niet vervolgd wegens corruptie
Foto: ap
JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon wordt niet vervolgd wegens het aannemen van smeergeld van een zakenman. Procureur-generaal Meni Mazuz heeft vandaag bekendgemaakt dat hij de zaak seponeert.

Mazuz' besluit betekent dat Sharon aanblijft als premier en opent de deur naar toetreding van de Arbeidspartij tot de regering. Sharon heeft die partij nodig om zijn plan voor terugtrekking uit Gaza aangenomen te krijgen. Tegenstanders van het plan zijn uit de regering gestapt of er door Sharon uitgezet, waardoor de regering geen parlementaire meerderheid meer heeft. De Arbeidspartij wilde toetreding tot de regering alleen overwegen als Sharon in de corruptiezaak van blaam gezuiverd zou worden.

De zaak betrof een toeristisch project op een Grieks eiland waarvoor de zakenman David Appel steekpenningen zou hebben betaald aan Sharon en een van diens zonen. Om Sharon zelf te kunnen vervolgen moest Mazuz opzet van de kant van Sharon kunnen bewijzen. Sharon hangt mogelijk nog wel vervolging boven het hoofd in een andere zaak: een dubieuze lening van een Zuid-Afrikaanse zakenman die illegale campagnedonaties voor de verkiezingen van 1999 moest verhullen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig