BAGDAD - De Iraakse interimpresident Ghazi al-Yawar heeft de militaire bijdrage van directe buurlanden vandaag categorisch afgewezen. Daarmee reageerde hij op de nieuwe VN-resolutie die het licht op groen zet voor een verlengd verblijf van een "multinationale" troepenmacht in Irak, en andere landen aanmoedigt om ook hun duit in het zakje te doen.

,,Om de veiligheid van ons land te verzekeren, hebben we nood aan de deelname van Arabische en vreemde landen, niet aan de deelname van buurlanden'', aldus al-Yawar op een persconferentie.

Waarom de Iraakse president de helpende hand van buurlanden afwijst, is duidelijk. Directe buren hebben elk zo hun favoriete bevolkingsgroep in Irak -zij het sjiieten, soennieten of Koerden- en niet nobele bedoelingen zouden de instabiliteit in Irak alleen maar in de hand werken.

Al-Yawar deed ook een oproep dat vreemde landen geen ,,symbolische'' contingenten naar Irak zouden sturen. Tenslotte zei de president dat hij hoopt dat de buitenlandse troepen op een dag hun biezen zullen pakken. ,,Wij hopen dat die dag er snel komt, maar vandaag kunnen wij de multinationale troepen nog geen vaarwel zeggen. Wij beschikken immers nog niet over voldoende eigen veiligheidstroepen'', zei al-Yawar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig