Haider bedankt voor leiderschap van FPÖ
Foto: ap
WENEN - De Oostenrijkse populist Jörg Haider weigert opnieuw voorzitter te worden van de Vrijheidspartij (FPÖ). En dat ondanks het feit dat de partij een verpletterende nederlaag leed bij de Europese verkiezingen. ,,Ik heb geen ambities'', verklaarde het boegbeeld van de extreem-rechtse partij vandaag in Klagenfurt. Haider wil wel dat de FPÖ in de Oostenrijkse regering blijft.

De FPÖ kreeg zondag een zware dreun te verwerken tijdens de Europese verkiezingen in Oostenrijk. De partij verloor driekwart van haar electoraat en strandde met slechts 6,3 procent van de stemmen op een vijfde plaats in de Oostenrijkse partijrangschikking.

Het resultaat verhoogt de druk op Haider om opnieuw de teugels van de partij in handen te nemen. De gouverneur van Karinthië stuwde de FPÖ tussen 1986 en 2000 naar haar grootste successen, maar nam afstand sinds de partij in 2000 in de regering stapte.

Ook eisen steeds meer stemmen binnen de extreem-rechtse partij dat de coalitie met de christen-democratische ÖVP van kanselier Wolfgang Schüssel wordt opgeblazen. Haider stelde dat de FPÖ-ministers ,,fouten hebben begaan'', maar vond niet dat de partij uit de regering moet stappen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig