STOCKHOLM - Het Zweedse telecomconcern Ericsson is uit de rode cijfers. Dit is een gevolg van het herstel in de telecommarkten, en van de zware kostenbesparingen en tienduizenden afvloeiingen die het bedrijf doorvoerde.

Los van de eenmalige herstructureringskosten boekte Ericsson in 2003 een winst van 2,8 miljard Zweedse kronen (304 miljoen euro). Een jaar eerder werd nog een verlies van 14 miljard kronen genoteerd. Door de lage dollar daalde de omzet met negentien procent, tot 117,7 miljard kronen.

Vooral in het vierde kwartaal presteerde Ericsson sterk, met een winst voor belastingen van 5,5 miljard kronen. Het gaat om de eerste kwartaalwinst in bijna drie jaar. Vorig jaar werd hetzelfde kwartaal afgesloten met een verlies van 2,1 miljard kronen.

Voor 2004 verwacht Ericsson dat er opnieuw meer zal geïnvesteerd worden in netwerken, en ziet dat als een goede zaak voor de netwerkendivisie van het bedrijf. Ericsson is wereldmarktleider in draadloze netwerken.

Voor de gsm-afdeling zouden de eerste drie maanden moeilijker' worden, luidde het vandaag. Na de rush in de eindejaarsperiode valt de verkoop van telefoontoestellen traditioneel terug bij het begin van een nieuw jaar. Tegenover het eerste kwartaal van 2003 zou er nog een groei van vijf tot negen procent zijn.

Ericsson-topman Carl-Henric Svanberg zet zijn kostenbesparingsplan ook dit jaar voort, en wil tegen eind 2004 nog slechts 47.000 werknemers in dienst houden, het laagste aantal in 36 jaar. Enkele jaren geleden werkten er wereldwijd nog 105.000 mensen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in