BRUSSEL - De prijzen van de consumptiegoederen zijn in juli met 0,6 procent gestegen tegenover de maand voordien. De inflatie op jaarbasis loopt daarmee op tot 3,14 procent, het hoogste peil in ruim vier jaar. Zoals verwacht werd de spilindex overschreden.

De opstoot van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door de fors duurdere olieproducten. Sinds begin dit jaar stegen de prijzen al met bijna 40 procent. Op 7 juli werd voor een vat olie in New York 62,1 dollar betaald, het hoogste peil ooit. In juni kwam de inflatie uit op 2,87 procent.

De index die berekend wordt door de Nationale Bank, kwam in juli uit op 118,92 punten, tegen 118,21 punten in juni.

Naast olieproducten werden ook elektriciteit, verblijven in vakantiedorpen, buitenlandse reizen en aardappelen duurder. Vers fruit en groenten, alcoholvrije dranken en bloemen en planten werden goedkoper.

De gezondheidsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met olieproducten en tabak, steeg met 0,47 punt tot 116,76. Het rekenkundig gemiddelde van de jongste vier maanden staat op 116,25 punten en daarmee is de spilindex van het openbaar ambt overschreden. Die was vastgelegd op 116,15 punten. Volgende maand worden de sociale uitkeringen (werklozenvergoeding, pensioenen,...) en de ambtenarenwedden met 2 procent verhoogd.

België staat met zijn sterk toegenomen inflatie waarschijnlijk niet alleen. Economisten die ondervraagd werden door het Amerikaanse persbureau Bloomberg , verwachten dat de sterk gestegen olieprijzen de inflatie in de hele eurozone hebben doen oplopen van 2,1 tot 2,2 procent. Het Europees statistisch bureau Eurostat geeft het precieze percentage voor juli deze middag vrij.

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie onder 2 procent te houden. De jongste weken is de politieke druk toegenomen om de rente te verlagen en zo de economie aan te zwengelen, maar door de oplopende inflatie is de kans dat de ECB dat ook doet, waarschijnlijk nog kleiner geworden.

(lc)