ROME (bloomberg) - De Europese eenheidsmunt is ,,een ramp'' en is mee verantwoordelijk voor de economische recessie in Italië. Met die boodschap gaf de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, gisteren uiting aan het anti-Europese sentiment in zijn partij Forza Italia. Waarnemers doen zijn uitspraak af als (vroege) verkiezingspropaganda. De wisselmarkt was niet onder de indruk.

Een maand geleden zei de voormalige Italiaanse mediamagnaat nog dat een uitstap uit het Europese muntstelsel ,,onmogelijk en ongepast'' zou zijn. Maar met het vooruitzicht van verkiezingen volgend jaar, en tegen de achtergrond van een economische recessie, voert Berlusconi nu plots de euro als zondebok op.

,,De euro van Prodi is pure afzetterij'', hield de premier zijn aanhangers voor. Hij verwees daarmee naar de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, die Berlusconi's tegenstander wordt bij de stembusgang. Als eerste minister perkte Prodi tussen 1996 en 1998 het Italiaanse begrotingstekort in, om Italië aansluiting te doen vinden bij de euro.

Maar Berlusconi geeft de Europese munt nu de schuld voor stijgende prijzen en een slabakkende uitvoer. ,,Met verkiezingen in het vooruitzicht en de huidige recessie is de euro de schuldige voor de regering'', zegt analist Carsten Fritsch van Commerzbank. ,,Maar niemand verwacht dat Italië echt de eurozone verlaat.''

Minister van Financiën Domenico Siniscalco berekende onlangs dat een terugkeer naar de lire de Italiaanse overheid 80 miljard euro extra zou kosten aan schuldfinanciering. De beleggers in Italiaanse staatsobligaties zouden dan immers een hogere rente vragen omdat ze de lire als een minder stabiele munt beschouwen. Eerder lieten ook de minister van Arbeid, Roberto Maroni, en diens xenofobe partij Lega Nord verstaan dat ze een referendum willen organiseren over de herinvoering van de lire. Uit een peiling blijkt dat 48 procent van de Italiaanse bevolking ,,heimwee'' zou hebben naar de oude munt.