DaimlerChrysler benoemt nieuwe ceo
Jürgen Schrempp. Foto: © BLOOMBERG NEWS
FRANKFORT/BRUSSEL (bloomberg, reuters) - Jürgen Schrempp stapt eind dit jaar op als ceo van de Duitse autobouwer DaimlerChrysler. Het onverwachte bericht dat de groep zelf bekendmaakte, overschaduwde gisteren de verrassende kwartaalresultaten van DaimlerChrysler.

De positie van Jürgen Schrempp lag al langer onder vuur. Al sinds 2001, toen de groep voor het eerst verlies boekte door een herstructurering bij Chrysler, vragen aandeelhouders zijn ontslag. Begin april barstte tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering nog een storm van protest los.

De aandeelhouders verwijten Schrempp zijn internationale koers die het bedrijf zowat de helft van zijn marktwaarde heeft gekost. Schrempp drukte als topman van de Duitse groep Daimler-Benz in 1998 de overname van het Amerikaanse Chrysler door en hij nam een participatie in het zwaar verlieslatende Mitsubishi Motors. Bovenop de verliezen bij Chrysler en Mitsubishi kwamen dan nog de herhaalde terugroepacties van wagens met defecten.

Na 44 jaar dienst bij Daimler, en na zeventien jaar als ceo, eerst van Daimler-Benz Aerospace (DASA) en sinds 1995 van Daimler-Benz, doet Schrempp eind dit jaar een stapje terug. Zijn vertrek komt er vroeger dan verwacht, want zijn contract werd in februari nog voor drie jaar verlengd. Desondanks wordt hij maar tot het einde van dit jaar betaald. In een conference call noemde Schrempp zich na het ontslag ,,een heel gelukkig man''.

Hij wordt opgevolgd door de 52-jarige Dieter Zetsche, die aan het hoofd stond van de Chrysler-afdeling van de groep, zegt DaimlerChrysler in een mededeling. De Canadees Tom Lasorde (51) neemt dan weer de plaats in van Zetsche. De benoeming van Zetsche wordt als positief ervaren. De man heeft de Chrysler-tak van de groep opnieuw rendabel gemaakt.

De mededeling over Schrempp overschaduwde de resultaten van het tweede kwartaal die DaimlerChrysler gisteren publiceerde. De winst in het tweede kwartaal oversteeg, met een toename van 28 procent tot 737 miljoen euro, de verwachtingen. Die stijging was vooral te danken aan de groei in de vrachtwagen- en busafdeling, die de winstdaling van de Mercedes Car Group compenseerde. De omzet steeg tot 38,4 miljard euro.

De beleggers waren gisteren in ieder geval blij met de berichten. Direct nadat het ontslag van Schrempp bekend was geworden, schoot de koers omhoog tot het hoogste peil in drie jaar. Het aandeel sloot gisteren 8,71 procent hoger af op 39,46 euro.