BRUSSEL (reuters) - De elektronicadivisie van de Japanse groep Sony kijkt aan tegen een periode van herstructureringen. Dat lijkt toch onvermijdelijk na de publicatie van zwakke resultaten gisteren. Ook Nintendo, dat met Sony concurreert in videospelletjes, zag de winst dalen.

Sony, de elektronicareus die onder meer de populaire videospelmachine Playstation op de markt brengt, boekte een netto kwartaalverlies van 7,3 miljard yen (54 miljoen euro), tegenover 23,3 miljard yen winst een jaar eerder. De omzet daalde van 1,61 tot 1,56 biljoen yen. De winstvoorspelling voor het hele boekjaar (tot eind maart 2006) wordt verlaagd van 80 tot 10 miljard yen. De verwachte jaaromzet daalt van 7,45 tot 7,25 miljard yen.

Het slechte nieuws werd in Japan na beurstijd bekendgemaakt. In de Europese handel verloor het aandeel gisterochtend al ruim 4%. De slechte cijfers zijn te wijten aan de toegenomen concurrentie in de belangrijkste activiteiten van het bedrijf. In vlakke beeldschermen verliest Sony marktaandeel aan onder meer Sharp en Matsushita Electric Industrial, de maker van het merk Panasonic .

In de videospelletjes moet Sony dan weer klaarstaan om weerwerk te bieden tegen de Xbox 360, de nieuwe spelconsole van Microsoft die later dit jaar op de markt komt. De spelletjesdivisie zag het operationele verlies verdubbelen van 2,878 tot 5,9 miljard yen, wat vooral te wijten was aan hogere ontwikkelings- en reclamekosten. Sony werkt aan de derde versie van zijn Playstation -console, die voorjaar 2006 op de markt komt en die onder meer het nieuwe dvd-formaat Blu-ray zal ondersteunen.

Crisismanager Howard Stringer, die op 22 juni het roer in handen nam, gaf zichzelf 100 dagen om een herstructureringsplan uit te werken voor de elektronicadivisie. Sommige analisten wijzen er wel op dat Stringer een achtergrond heeft uit de softwaresector, terwijl de uitdagingen van Sony vooral met hardware te maken hebben.

Ook een andere maker van spelconsoles, Nintendo, publiceerde gisteren zwakke resultaten. De operationele kwartaalwinst dook 78,5% lager naar 3,75 miljard yen (28 miljoen euro), al blijft de groep voor het hele jaar een winsttoename met 3,1% voorspellen. De kwartaalomzet verloor 14% tot 70,7 miljard yen.

De groep kampt met een tegenvallende verkoop (-60% op jaarbasis) van zijn vaste GameCube- consoles, maar boekte wel succes met zijn nieuwe draagbare console Nintendo DS. Een gebrek aan nieuwe spelletjes zette ook de inkomsten uit de software onder druk, maar daar zou in de tweede jaarhelft beterschap moeten komen. Nintendo, dat groot werd dankzij de Gameboy -console, domineert de markt voor draagbare videospelletjes met een marktaandeel van zowat 94%.