MILAAN (reuters) - De Italiaanse beurswaakhond Consob heeft de twee biedingen van Banca Popolare Italiana op Banca Antonveneta tijdelijk opgeschort. Die beslissing voert de druk op de gouverneur van de centrale bank om af te treden nog op.

De Consob besliste woensdagavond laat de twee biedingen van Pop Italiana - één bod in contanten, een ander in aandelen en cash - op te schorten omdat het dossier een gebrek aan transparantie vertoonde, en omdat er ,,ernstige onzekerheden'' waren vastgesteld. Begin deze week had het openbaar ministerie al beslag laten leggen op de aandelen Antonveneta die in handen waren van Pop Italiana en haar medestanders. Het gerecht vermoedt dat de participatie op illegale wijze is opgebouwd, met als doel de Nederlandse bank ABN Amro te dwarsbomen bij haar overnamebod op Antonveneta.

Door de beslissing van de Consob komt de gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, nog meer onder vuur te liggen. Hij heeft de biedingen eerder immers goedgekeurd. In de Italiaanse media verschenen eerder ook al uittreksels van afgetapte telefoongesprekken, waaruit blijkt dat Fazio goede maatjes was met de topman van Pop Italiana.

De roep dat Fazio moet aftreden, klinkt daarom almaar luider. Omdat hij benoemd is voor het leven, kan hij niet afgezet worden. Fazio kwam ook in andere dossiers, zoals de geruchtmakende faillissementen van Parmalat en Cirio, al onder vuur te liggen.

Ook al geeft Fazio nog geen krimp, toch wordt er in de Italiaanse media al volop gespeculeerd over een mogelijke opvolger. Daarbij is onder meer al de naam gevallen van de huidige minister van Economie, Domenico Siniscalco. Die ontkende echter dat hij daarover al gepraat had met premier Silvio Berlusconi, zoals de Corriere della Sera schreef.