NEW YORK/LONDEN (bloomberg, reuters) - De schrik voor de reactie van de consumenten op de aanslagen in Londen heeft zwaar gewogen op de olieprijs. De oliehandelaars op de Londense petroleumbeurs panikeerden toen de eerste berichten binnensijpelden. Een vat Noordzeeolie werd in geen tijd 4,3 dollar of ruim 7procent goedkoper, vergeleken met de slotnotering van woensdag.

,,Dit is blinde paniek'', verklaarde Bruce Evers, een olieanalist die gisteren aan de slag was in de Londense City bij Investec Securities. Noordzeeolie viel in enkele minuten terug van 60,7 naar 55,55 dollar per vat. Dat was zelfs een prijsdaling met bijna 8,5 procent. Het was de grootste prijsdaling sinds 1 december vorig jaar.

Oliehandelaars verwachten dat een terroristische aanslag een grote impact kan hebben op de psychologie van de consument. ,,Mensen zullen minder uitgeven, zijn bang om op reis te gaan, en dit alles heeft uiteindelijk ook een invloed op de olieprijs'', verklaarde Frederic Lasserre, analist bij de Société Generale in Parijs.

De aanslagen in Londen kunnen leiden tot een daling van de olievraag. Maar met de aanslagen sloop tegelijk de onzekerheid binnen over de gevolgen van de aanslagen op de economie. De schrik voor een vertraging van de economische groei haalde eveneens de olieprijs onderuit.

Deze val van de olieprijs stond in schril contrast met de eerste reacties van de oliemarkten na de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington en op 11 maart 2004 in Madrid. Deze aanslagen resulteerden in een plotse prijsopstoot.

De psychologische ommekeer gisteren op de oliemarkten was zeer spectaculair. Kort voor de eerste berichten over de aanslag zat de olieprijs immers nog op recordkoers. De prijs van ruwe olie had bij het begin van de dag in New York tijdens de elektronische handel het vorig record verbeterd dat dateerde van 27 juni 2005. De prijs van een vat Noordzeeolie steeg gistermorgen tot 60,38 dollar. Dat was 79 dollarcent meer dan het vorige record. De prijs voor een vat Amerikaanse olie ging zelfs door de 62 dollar-grens. Er werd een recordnotering van 62,1 dollar gehaald.

De prijs schoot aanvankelijk nog omhoog als gevolg van de tropische stormen in de Golf van Mexico. Gevreesd werd dat die stormen de bevoorrading zullen belemmeren en zo olietekorten zullen veroorzaken. Vorig jaar zorgde zo'n orkaanvrees ervoor dat een vat ruwe olie in een maand tijd 10 dollar duurder werd. Dat was een reactie op de orkaan Ivan die de oliebevoorrading vanuit de Golf van Mexico zelfs volledige platlegde. Bovendien is er de structurele bezorgdheid dat China en India voor hun snelgroeiende economieën veel nood hebben aan ruwe olie.

En ten slotte was er het bericht dat het Internationaal Energie Agentschap heeft becijferd dat het Opec-oliekartel tegen 2020 de productie met 50 miljoen vaten per dag moet verhogen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wordt dat een extreem moeilijke opdracht voor de Opec en ze citeerden daarbij anonieme Saudische energieverantwoordelijken.