MEER dan 150 miljard euro staat er in dit land op spaarboekjes. Het grootste deel daarvan ligt in de kluizen van instellingen waar de klant binnenkort allicht vrede moet nemen met 1,25 procent basisrente en een half procent aangroei- en/of getrouwheidspremie. Samengeteld niet eens twee procent. Je houdt er zelfs de inflatie niet mee bij. Wat nu?

Driftig op zoek gaan naar promoties? Anderhalf procent basisrente plus twee procent aangroeipremie, hoorde je net voor de zomer overal in de markt. ING, Citibank, Axa. Maar de jongste dagen is het weer stil geworden op dat front.

Dat dachten we toch, tot we midden deze week een reclamefolder van de Bank van De Post onder ogen kregen waarin ons voor de vakantieperiode ,,een extra portie zuurstof voor ons spaargeld'' wordt aangeboden. Een basisrente van 1,75 procent, verhoogd met een aangroeipremie van 1,25 procent. De premie wordt gegarandeerd gedurende zes maanden.

Vreemd eigenlijk, want de campagne werd gelanceerd twee dagen voor Fortis - tot nader order toch hoofdaandeelhouder van de Bank van De Post - precies het omgekeerde aankondigt: een verlaging van de basisrente tot 1,25 procent. Dexia besliste gisteren al het voorbeeld van de marktleider te volgen. De kans dat ook ING en KBC overstag gaan lijkt groot.

Met haar promotie hijst De Bank van De Post zich even op het niveau van de besten in de markt, in de veronderstelling uiteraard dat de basisrente niet omlaag komt, want die garandeert de Bank van De Post niet.

Als we even naar de top kijken op de Belgische markt, dan vinden we nu de DHB Bank op de eerste plaats met haar S@veOnline, een spaarrekening die enkel langs het internet wordt aangeboden. Met een basisrente van 3 procent en een premie van 0,15 procent doet momenteel niemand beter. Wie 45.000 euro toevertrouwt aan DHB heeft een jaar later 1.438 euro opbrengst. Wie het houdt bij een klassiek boekje, moet binnenkort vrede nemen met 790 euro.

Wie houdt aan een klassiekere bankrelatie kan terecht bij Robeco en ABN Amro die allebei een basisrente bieden van 2,8 procent, gevolgd door Finansbank, Rabobank en Cortal Consors met 2,75 procent.

Bij Finansbank komt daar nog een premie van 0,25 procent bovenop, bij ABN Amro is er enkel een getrouwheidstoeslag van een kwart procent en de overige instellingen houden het op symbolische premies. DHB heeft ook een klassiek spaarboekje dat een basisrente van 2,25 procent biedt en een premie van 0,25 procent.

Een kapitaal van 45.000 euro brengt bij deze banken tussen 1.275 en 1.350 euro op.

En bij de Bank van De Post?

Wel, als we ervan uitgaan dat ook de basisrente de komende zes maanden onveranderd blijft, hebben we midden juli volgend jaar 1.188 euro in het handje.

Bij de klassieke grote banken is het binnenkort nog nauwelijks 790 euro, weet je nog? En vergeet daarbij niet dat de inflatie momenteel tegen een tempo van meer dan 1.000 euro per jaar aan de koopkracht van je spaargeld vreet.

Redacteur Luc Coppens bespreekt elke vrijdag een aspect van onze gezinshuishouding.