Kelchtermans:  ,,Kris Peeters heeft me gevraagd''
Foto: © Yorick Jansens
BRUSSEL - Met de hertekening van de nieuwe structuur voor Aquafin staat er ook een vernieuwing van de raad van bestuur in de steigers. De naam van Theo Kelchtermans, de oud-CVP-minister die vijftien jaar geleden mee aan de wieg van Aquafin stond, circuleert als kandidaat-voorzitter.Kelchtermans leidt dezer dagen een niet al te opvallend bestaan als CD&V-Kamerlid. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat hij daar nog zou zitten. Na heel wat gekibbel bij de lijstvorming, was de Limburgse oud-minister lijstduwer bij de Vlaamse verkiezingen vorig jaar. Zo zou hij versast worden naar het Vlaams Parlement.

Oud-Vlaams Parlementslid Gerald Kindermans zou hem dan opvolgen in de Kamer, maar dat was buiten de waard gerekend: Kelchtermans raakte niet verkozen.

CD&V is van mening dat de partij nog wat jong oppositiebloed kan gebruiken. Federaal zit de partij niet in de regering en moet ze het dus helemaal hebben van noeste parlementsleden die zich vastbijten in dossiers waarmee ze paars het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Nu blijkt Kelchtermans, aldus een CD&V-zwaargewicht, te lobbyen om voorzitter te worden van de raad van bestuur. ,,Het kabinet ( van Kris Peeters, red. ) heeft mij gepolst, dat is iets heel anders dan dat ik ervoor lobby. Een beslissing heb ik nog niet genomen'', zegt Kelchtermans.

Dat Kelchtermans geparachuteerd wordt naar Aquafin, zou CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen niet slecht uitkomen. Hij heeft Kindermans immers een ,,oplossing'' beloofd, nu die zonder parlementair zitje is gevallen. Als Kelchtermans voorzitter wordt van Aquafin, laat hij zijn Kamerzetel over aan opvolger Kindermans.

,,Men zegt dat Severn Trent (de Britse groep met 20 procent van de aandelen) een blok aan het been aan het worden is, maar vijftien jaar geleden was er geen kat die belangstelling toonde om tot Aquafin toe te treden. Dat kon maar als je ook met een behoorlijk aanbod kwam met een gewaarborgd rendement'', verdedigt Kelchtermans zich.

De voormalige milieuminister wijst er ook op dat Aquafin in 1991 een geschreven akkoord had moet Philippe Maystadt, de toenmalige minister van Financiën, dat bepaalde dat de waterzuiveringsmaatschappij 6 procent btw mocht aanrekenen voor haar diensten. ,,Ook dat speelde een rol bij het opstellen van de voorwaarden voor de intrede van de privé-aandeelhouders.''