Colt werft  weer aan
Foto: © BDW
BRUSSEL - De Belgische afdeling van de Britse telecomgroep Colt Telecom werft opnieuw personeel aan. Niet alleen voor de naderende heropening van het leegstaand datacentrum in Nossegem, maar voor alle klantgerichte functies. Henri van der Vaeren, de lokale directeur van Colt, wil vooral scoren met intelligente netwerktoepassingen.

DOOR de crisis in de telecomsector moest Colt drie jaar geleden het nieuwe datacentrum in Nossegem sluiten. Maar nu zijn er betere tijden en is Colt op zoek naar meer ruimte voor zijn klanten. De 600 vierkante meter van het bestaande datacentrum in Anderlecht zit bijna vol. ,,We staan zeer dicht bij een 'go'. Op basis van het zakenmodel is het in orde. De volgende weken wordt de beslissing genomen'', legt van der Vaeren uit.

Maar datahousing , of het aanbieden aan andere bedrijven van ruimte voor hun netwerkapparatuur, is maar één van de activiteiten van Colt. Hiernaast levert de operator spraaktelefonie en datacommunicatie. ,,In de mix moet meer dan 50 procent uit data komen'', zegt van der Vaeren. Data is dan ook een meer stabiele bron van inkomsten. Een bedrijf zal wel van telecomoperator veranderen, maar niet zo vlug zijn datacommunicatie overdragen aan een andere partij.

,,Onze bedrijfswinst is al sinds de zomer 2004 positief en we groeien zeer goed'', zegt van der Vaeren. Voor dit jaar verwacht de directeur een omzetgroei van meer dan 10 procent en tegen eind 2006 rekent hij op een omzet van 100 miljoen euro.

Colt wil niet zozeer zijn marktaandeel vergroten, maar wel meer diensten verkopen aan bestaande klanten. Vooral dan toepassingen die gebruik maken van de intelligentie die zich in het netwerk zelf bevindt. Zo beschikt het bedrijf over gigabit ethernet connecties en een internationale flat rate voor telefoonverkeer via het internet (VOIP). Ethernet is een technologie voor een Local Area Network (LAN), een netwerk dat een aantal systemen verbindt die geografisch dicht bij elkaar staan.

Hiernaast blijft Colt wel de potentiële klanten die in de buurt liggen van zijn glasvezelnetwerk in de steden aanspreken. Maar het is niet de bedoeling om bedrijven op afgelegen plaatsen in rurale gebieden tot elke prijs binnen te halen. Ook niet om zoals een aantal concurrenten uit te groeien tot een systeemintegrator. ,,We denken dat andere bedrijven daarin beter kunnen zijn dan een telecomoperator.''

Van der Vaeren is sinds mei ook directeur van Colt Nederland, een bedrijf met 150 werknemers. Vooral de kostenbesparingen die beide bedrijven kunnen realiseren bij bijvoorbeeld marketingcampagnes, vindt de nieuwe topman interessant. Maar ook in de dienstverlening aan bedrijven. Vele klanten van Colt zijn immers actief in beide landen.