INTERVIEW. KBC Securities financiert ambitie, kennis en personen
,,Kapitaal, arbeid en kennis is overal. Het volstaat niet om daarmee het verschil te maken'', zegt Koen Dejonckheere, gedelegeerd bestuurder KBC Securities. Foto: © BDW
BRUSSEL - ,,Je zult misschien een traantje wegpinken, maar voor mij gaat het erom kleine en middelgrote bedrijven te helpen in hun ambities. Als we Devgen aan geld helpen, zijn dat honderd onderzoekers die voort kunnen.'' Dat zegt Koen Dejonckheere, managing director KBC Securities.

Koen Dejonckheere (36), een burgerlijk ingenieur textiel, staat dicht bij de Vlaamse ondernemers. Hij heeft de typische West-Vlaamse kenmerken, no-nonsense en zit kort op de bal. KBC Securities, het grootste beurshuis op Euronext Brussel, was de afgelopen maanden opvallend aanwezig in kapitaalmarktoperaties.

Het is de zakenbankdivisies van andere Belgische huizen niet ontgaan. Her en der wordt er geknarsetand. KBC Securities had in de eerste zes maanden van het jaar een leidende rol bij vrijwel alle publieke operaties, zoals de plaatsing van aandelen Zenitel, Innogenetics, Ter Beke, Mitiska en de beursgang van de biotechnologiebedrijven Galapagos en Devgen. Het liep ook voorop bij de afsplitsing van Cumerio van Umicore en het had de rol van financieel adviseur bij de beursgang van Elia.

Dejonckheere blijft er nuchter bij. ,,Morgen kan het gedaan zijn, er zijn geen zekerheden in dit vak. Geen lijstjes in de krant.'' KBC Securities heeft de jongste jaren belangrijke keuzes gemaakt. Het beurshuis koos voor de specialisatie in kleine en middelgrote beurswaarden.

De hele organisatie van corporate finance , over analisten tot het verkoopteam voor de aandelenverkoop, werd daar omheen georganiseerd. Geografisch volgen de beurs- en marktactiviteiten bovendien de weg van de moederbank in Centraal-Europa. Twee weken geleden begeleidde het beurshuis zijn eerste beursintroductie in Warschau. Er zijn ook kantoren in Praag en Boedapest.

Het eerste halfjaar was druk en Dejonckheere verwacht dat dit in de tweede jaarhelft niet anders zal zijn. De aandelenmarkten hebben zich sinds halfweg vorig jaar hersteld. Vooral het volume nam toe wat de weg effende voor marktoperaties. KBC Securities stak daarbij geregeld de nek uit bij small en mid caps .

Op een ogenblik dat beursintroducties voor biotechnologiebedrijven moeilijk was, zette KBC Securities toch door met de beursgang van Devgen en Galapagos. ,,Als je bedrijven zoals Devgen, Innogenetics en Galapagos aan financieringsmiddelen helpt, steun je bedrijven met jonge onderzoekers uit de regio die de komende jaren hun onderzoek kunnen voortzetten. Dat beschouwen we als onze kernbusiness'', zegt Dejonckheere.

Bij Devgen en Galapagos was het hard duwen. Er werden tientallen institutionele partijen benaderd en die bestelden meestal kleine hoeveelheden aandelen. Ook de loketten van de bank werden niet platgelopen. ,,Als je enkele fondsen hebt die grote tickets bestellen, dan legt dat meteen een stevige bodem. Hier moest het komen van een groot aantal partijen, maar we zijn blij dat het gelukt is.''

Ook plaatsingen als Zenitel en Mitiska waren niet op voorhand gewonnen. Vooral Mitiska bleek uiteindelijk een vrij groot succes met zelfs plaatsingen bij Spaanse fondsen. Ook aandelen van Brantano en Kinepolis vonden eerder via KBC hun weg naar Spanje alhoewel dat vooral te maken heeft met een Spaanse medewerker bij het beurshuis. Ook de hernieuwde interesse van institutionele partijen voor kleine beurswaarden helpt.

,,We financieren ambitie, kennis en personen die ondernemend bezig zijn'', zegt Dejonckheere. ,,Kennis, arbeid en kapitaal - of zo je wil, de drie h's: hersens, handjes en honger - heb je vandaag overal. Bedrijfsleiders kunnen nog het verschil maken via creativiteit en innovatie. Wie het talent en de neus heeft om partnerships af te sluiten waar je een multiplicator kunt zetten op de verschillende bouwsteentjes, heeft vandaag een extra scherpte. Neem nu een durfkapitaalfonds. Waarom denk je dat zo'n private equity structuur met een twintigtal medewerkers een bedrijf kan overnemen met 5.000 medewerkers en er en succes van maken?''

Dejonckheere ziet ook in Mitiska een voorbeeld van een partnership -aanpak die zich differentieert van de klassieke paden via sectorfocus en gerichte netwerking.

Na de vrij talrijke kapitaaloperaties van de eerste jaarhelft, zijn er opnieuw een toenemend aantal ondernemers die een beursgang willen overwegen. Het ook doen, lijkt soms nog een brug te ver. De Archimedes-fondsen van de Vlaamse overheid en het technologiebedrijf Zetes zijn wellicht de twee meest concrete dossiers.

Deze tekenen van leven vallen samen met een zeer fundamentele vraag: is de zware procedure van een beursgang in Brussel, met een prospectus dat door de toezichthouder (de CBFA) moet worden goedgekeurd, de weg van de toekomst?

Een toenemend aantal Londense beurshuizen stelt voor om beursintroducties via een "internationale particuliere plaatsing" te organiseren, zonder nationaal publiek luik, wat hen te arbeidsintensief en juridisch complex lijkt. Een beursgang is dan in feite een privé-plaatsing zonder de kleine belegger. Die kan alleen naderhand aandelen kopen op de beurs en mist de klassieke korting van de beursgang. Dejonckheere zegt dat KBC Securities de kaart van de particuliere belegger blijft trekken.