BRUSSEL (Bloomberg, eigen berichtgeving) - Fortis heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de overname van het Nederlandse NIB Capital. De transactie voldeed niet aan de criteria die Fortis hanteert voor zijn overnamebeleid, luidde de officiële verklaring. Enkele uren na de mededeling van Fortis maakte NIB Capital zelf bekend dat het exclusieve gesprekken heeft aangeknoopt met J.C. Flowers& Co, een Amerikaanse buy-out-groep.

IN reactie op aanhoudende marktgeruchten en berichten in de media, maakt Fortis bekend dat het niet langer kandidaat is voor de overname van NIB Capital.'' Langer was de mededeling niet die Fortis verspreidde. ,,Fortis heeft een aantal criteria inzake overnamebeleid, en de toetsing van het dossier aan die criteria heeft ons doen besluiten van de overname af te zien'', zei de woordvoerder van Fortis, Wilfried Remans. Meer details wou hij niet kwijt.

Fortis was al een poosje de gedoodverfde overnemer voor NIB Capital. NIB Capital, dat in handen is van de grote Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM, is gespecialiseerd in merchant banking , dienstverlening aan grote ondernemingen. Met een overname zou Fortis dus niet alleen zijn positie op dit terrein versterken, maar ook zijn activiteiten in Nederland, waar de groep op bancair vlak nog altijd redelijk zwak staat, kunnen uitbreiden. In dit verband zei Remans dat er op het vlak van merchant banking allicht nog andere overnamekansen zijn, en dat Fortis op dat terrein een Europese aanwezigheid nastreeft. Een versterking op dit vlak in de Benelux is met andere woorden niet echt prioritair. ,,Onze eerste zorg is vooral ons geld goed te besteden'', aldus Remans.

Naast Fortis waren er nog drie private equity -fondsen in de running. Dat GE Capital, in combinatie met Lehman Brothers, een bod had uitgebracht, was al geruime tijd bekend. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal bevestigde deze week geruchten dat ook Cerberus Capital Management interesse had, en voegde er nog een vierde gegadigde aan toe, een investeringsfonds onder leiding van Christopher Flowers, een vroegere topman van Goldman Sachs.

Het is nu deze vierde kandidaat die met de buit aan de haal gaat. NIB Capital liet gisterenmiddag weten dat het exclusieve gesprekken heeft aangeknoopt met het investeringsfonds van Flowers. Die gesprekken zouden ,,binnen enkele weken'' leiden tot een overname. Volgens analisten zou de biedprijs kunnen oplopen tot ongeveer 2,5 miljard dollar. Dat is een pak meer dan het bedrag dat Fortis en GE Capital, volgens onbevestigde berichten in de media, geboden hadden.

Christopher Flowers (47) verliet Goldman Sachs in 1998. In de twintig jaar dat hij voor de Amerikaanse zakenbank werkte, bouwde hij de afdeling op die advies verleent over fusies en overnames in de financiële sector. Na zijn vertrek bij Goldman Sachs begon hij zelf te investeren in buy-outs. Hij hoorde bij de groep die in 2000, onder leiding van Ripplewood Holdings, de Long-Term Credit Bank of Japan kocht, nadat de Japanse regering die twee jaar eerder had moeten redden.

(kdr)