EIB financiert staalfabriek in Charleroi
De vierhonderd nieuwe banen moeten worden afgezet tegen de meer dan duizend jobs die bij Arcelor-dochter Cockerill Sambre in Luik verloren gaan door het sluiten van de hoogovens daar. Foto: © REUTERS
BRUSSEL - De Europese Investeringsbank (EIB) leent staalconcern Arcelor 125 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe staalfabriek in Charleroi.

De beslissing over de nieuwe fabriek, Carinox, werd al vorig jaar genomen. In de bouw ervan investeert Arcelor 230 miljoen euro. Met Carinox wil Arcelor de productie van roestvrij staal geografisch sterker concentreren. De fabriek in Charleroi vervangt twee andere staalfabrieken in Frankrijk, die gesloten zullen worden. Charleroi is als vestigingsplaats aantrekkelijk omdat Arcelor er al over een warmwalserij beschikt, Carlam. Die wordt bevoorraad door ALZ in Genk en een fabriek in Duinkerke. Maar Carlam draait maar op een deel van zijn capaciteit.

Door de productie van roestvrij staal in Charleroi te concentreren kan Arcelor die capaciteit beter benutten. Carinox zal over een productiecapaciteit van 1 miljoen ton per jaar beschikken.

Voor Carinox zullen ongeveer vierhonderd werknemers worden aangeworven. Maar dat cijfer moet afgezet worden tegen de meer dan duizend banen die bij Arcelor-dochter Cockerill Sambre in Luik verloren gaan als gevolg van het sluiten van de hoogovens daar.

Bovendien heeft een deel van de aangekondigde vierhonderd banen betrekking op onderaannemers.

De EIB draagt aan de financiering van de Carinox-fabriek bij omdat Charleroi gelegen is in Henegouwen, een provincie die onder de Doelstelling 1-criteria van de Europese Commissie valt. Dergelijke regio's worden gekenmerkt door weinig industriële investeringen en een hoge werkloosheid.

Het akkoord over de lening werd woensdag ondertekend door Guy Dollé en Michel Wurth, twee toplui van Arcelor, en Philippe Maystadt, de voorzitter van de Europese Investeringsbank. Maystadt is zelf afkomstig uit Charleroi. De EIB is de financiële instelling van de Europese Unie en financiert projecten die in overeenstemming zijn met de beleidslijnen van de Unie.

(rmg)