BRUSSEL - De huidige en toekomstige aandeelhouders van de openbare stroomproducent SPE streven ernaar om de Vlaamse elektriciteitsleverancier Luminus nog voor de zomer te laten opslorpen door SPE. Daarmee wordt in Vlaanderen een iets grotere energieleveringsbedrijf gecreeërd, naast de dominante leverancier Electrabel.

HET opslorpingsplan is een onderdeel van de instap van twee buitenlandse energiebedrijven in SPE zelf. Een van hen - het Britse Centrica - is immers de meerderheidsaandeelhouder van Luminus. De afspraak is dat Centrica en ook Gaz de France - de tweede buitenlandse investeerder voor SPE - al hun andere leveranciersactiviteiten in België overhevelen naar SPE, heeft de zakenkrant De Tijd vernomen. Gaz de France is voor de helft eigenaar van ALG Négoce, de Luikse standaardleverancier van gas voor het grootste gedeelte van de gasverbruikers in de provincie Luik.

Als Luminus en SPE in Vlaanderen de krachten bundelen, dan zullen iets meer dan 20 procent van alle particuliere elektriciteitsverbruikers en 14,1 procent van de residentiële gasverbruikers klant zijn bij deze combinatie. Vandaag kopen zowat 19,01 procent van de Vlaamse huishoudens stroom en 13,3 procent gas bij Luminus. Deze marktaandelen zijn wel deels een historische erfenis. Ten zuiden van de taalgrens kan SPE een veel grote stap voorwaarts als leverancier zetten. De publieke stroomproducent heeft afspraken gemaakt om de klantenbestanden van een aantal Waalse zuivere intercommunales, waaronder de Luikse elektriciteitsintercommunale ALE, over te kopen. Het gaan om enkele honderdduizenden stroom- en gasklanten.

SPE werd overigens pas na de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt stroomleverancier. Van oudsher is het een elektriciteitsproducent. Het controleert zo'n 8,5 procent van de elektriciteitsopwekking in België. Met Luminus erbij verandert daar overigens niets aan. Om als klein elektriciteitsbedrijf overeind te blijven na de liberalisering besloot SPE enkele jaren geleden om te diversifiëren en tegelijk om in het buitenland op zoek te gaan naar een sterke industriële partner. De diversificatie leidde tot de overname van City Power, een van de nieuwe stroomleveranciers. Het bedrijf profileert zich tegenwoordig als de lowcost -leverancier van de Vlaamse elektriciteitsmarkt. Maar tot nog toe blijft het marktaandeel van City Power zeer klein.

Bij SPE is overigens te horen dat nog niets definitief beslist is over de manier waarop de leverancieringsactiveiten na de fusie gerund zullen worden. ,,Vandaag is het vooral een zaak van de aandeelhouders die naar aanleiding van de instap van Centrica en Gaz de France in het kapitaal van SPE ook hun participaties in andere energiebedrijven herschikken'', luidt het daar.

(pse)