BAGDAD - VN-adviseurs hebben acht Irakezen benoemd in een onafhankelijke kiesraad. Daarnaast stelden ze kiesregels op voor de algemene verkiezingen die voor 31 januari 2005 in Irak moeten worden gehouden.

De leden zijn Abdul-Hussein al Hindawi, Fareed Michael, Hamdi Abbas al-Husseini, Ibrahim Ali Ali, Izzadine Mohammed Shafiq, Mustafa Safwat Rashid, Mohammed al-Jabouri en de voorzitter, Mohammed Allami. Geen van de acht is bekend bij het brede publiek, maar Carina Perelli, hoofd verkiezingen bij de VN, sprak van een ,,goede balans".

De commissie krijgt tot taak kieslijsten samen te stellen, kiezers te registreren, overal in het land stembureaus in te richten, personeel aan te trekken en op te leiden, regels voor politieke partijen op te stellen en de Irakezen voor te lichten over de verkiezingen. Perelli zei te verwachten dat er ongeveer dertigduizend stembureaus nodig zijn.

Het VN-team onder leiding van VN-gezant Lakhdar Brahimi heeft verder bepaald dat er zal worden gekozen volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging, omdat dat op dit moment voor Irak het meest geschikt wordt geacht. Iedereen die vijfhonderd handtekeningen van kiezers weet te verzamelen mag zich kandidaat stellen. Om te zorgen dat vrouwen minstens een kwart van het toekomstige parlement gaan uitmaken, worden de partijen verplicht elke derde plaats op hun kandidatenlijst te laten innemen door een vrouw.