PEKING - Op de vijftiende verjaardag van het bloedige neerslaan van de democratiseringsbeweging in Peking zijn vandaag verschillende mensen op het Plein van de Hemelse Vrede (Tienanmen) opgepakt. Ooggetuigen zeggen dat bij verscheidene kleine opstootjes de politie enkele personen heeft opgepakt en weggevoerd. Het plein in het centrum van Peking, dat vijftien jaar geleden het decor vormde voor wekenlange studentenprotesten, is door een grootscheepse politiemacht in uniform en burger volledig afgeschermd.

Waarover het bij de protesten juist ging, bleef onduidelijk, omdat de politie onmiddellijk ingreep. Een vrouw werd afgevoerd en bij een ander voorval protesteerde een man luidkeels, zwaaiend met zijn armen. Hij en vijf anderen in zijn buurt werden volgens ooggetuigen in een politiewagen weggebracht.

Huisarrest

Familieleden van slachtoffers en burgerrechtenactivisten kregen uit voorzorg huisarrest opgelegd, mogen geen rouw betuigen of werden naar andere oorden buiten Peking gevoerd.

Het Chinese leger maakte in de nacht van 4 juni 1989 op bloedige wijze een einde aan de protestbeweging voor meer democratie, die zich op het Tienanmen-plein had gevestigd. Daarbij vielen in Peking enkele honderden doden en in heel het land werden duizenden mensen gearresteerd.