WASHINGTON - Een vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse Senaat waarin felle kritiek wordt geuit op het werk van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA over Irak, zou het ontslag van CIA-directeur George Tenet hebben versneld. Dat schrijft de krant The New York Times vandaag.

Het 400 pagina's tellend document bekritiseert de informatie die de CIA had verstrekt over de Iraakse massavernietigingswapens. De vermeende aanwezigheid van die wapens in Irak was de directe aanleiding voor de Amerikaanse inval in dat land, schrijft de krant.

Het rapport, dat eind juni openbaar wordt gemaakt, heeft het over onvolledige informatie, rommelige analyses en onbetrouwbare bronnen. De CIA zou op verschillende niveaus fouten hebben gemaakt, aldus ambtenaren die het rapport konden inkijken.

De Amerikaanse president George W. Bush kondigde gisteren tot ieders verrassing aan dat CIA-baas George Tenet ontslag nam. Tenet zei dat hij meer tijd wilde doorbrengen met zijn familie, maar veel commentatoren zijn van oordeel dat Tenet als zondebok is geofferd voor wat zij de mislukking van het Amerikaans beleid in Irak noemen.