BRUSSEL - Zowat een tiende van de Vlaamse werknemers zegt baat te hebben bij loopbaanbegeleiding of denkt daar de komende vijf jaar gebruik van te zullen maken. Dat blijkt uit een bevraging door het departement toegepaste economische wetenschappen van de KU Leuven, in opdracht van de Vlaamse minister van Arbeid, Frank Vandenbroucke.

Een team onder leiding van professor Luc Sels ondervroeg een representatief staal van 957 Vlaamse werknemers over hun houding tegenover externe loopbaanbegeleiding. Een recente regeling van de Vlaamse regering maakt zo'n begeleiding betaalbaar voor gewone werknemers ( DS 9 april ).

Van de ondervraagden zei 9,7% dat ze momenteel begeleiding kunnen gebruiken. De groep potentiële gebruikers - mensen die de kans op deelname in de komende vijf jaar als zeer groot inschatten - is met 11,7% nog wat groter. Maar een derde van hen dreigt af te haken als de loopbaanbegeleiding na de werkuren plaatsvindt - zoals de regeling voorschrijft. De onderzoekers ramen het werkelijke potentieel van geïnformeerde en gemotiveerde mensen nog wat lager, op 4,2% of zowat 20.000 werknemers per jaar. Van de potentiële deelnemers overweegt liefst driekwart in de nabije toekomst van job te veranderen. Vooral 45- tot 54-jarigen hopen met loopbaanbegeleiding een dreigend ontslag te voorkomen. Loopbaanbegeleiding helpt mensen niet zozeer om van job te veranderen, maar vooral om knopen door te hakken over problemen in hun carrière, zeggen de onderzoekers. Dat blijkt ook uit de enorme daling van het aantal mensen dat niet tevreden is over zijn werksituatie: 68% voor de begeleiding, nog maar 13% erna.

(wdp)