Overheid stuurt massaal e-mails
Staatsecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A) Foto: ep
BRUSSEL - Voor het eerst in de geschiedenis gaat de federale overheid massaal e-mails versturen om met de burgers te communiceren. 130.000 Belgen ontvangen morgen een bericht om hen erop te wijzen dat ze ook dit jaar elektronisch hun belastingaangifte kunnen indienen.

Vorig jaar konden de Belgen voor het eerst hun belastingformulier via het internet versturen. Staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven wil hen er nu aan herinneren dat ze hun beveiligingscode, de zogenaamde token, ook dit jaar nog kunnen gebruiken. Daarom vertrekken morgen e-mails naar de 130.000 Belgen die zo'n token hebben. De mail geeft ook raad aan mensen die hun code verloren zijn.

,,Het is de eerste keer dat de federale overheid op deze manier massaal met de mensen communiceert'', zegt Vanvelthoven. ,,Zodra we het gratis e-mailadres voor alle Belgen hebben gelanceerd, zullen we dit vaker kunnen doen.'' Vanvelthoven wil met de herinneringsmail vermijden dat de mensen die vorig jaar hun belastingen via het internet heben ingevuld, massaal een nieuw token aanvragen.

De token is een kaartje waarop 24 codes staan. Bij het opstarten van toepassingen zoals Tax-on-web, het elektronisch invullen van de nieuwe belastingsformulieren, moet de gebruiker een van de codes ingeven, zodat vaststaat dat zijn identiteit wel degelijk overeenstemt met de persoon voor wie hij zich uitgeeft. De token werd ontwikkeld in afwachting dat iedere Belg zijn elektronische identiteitskaart heeft.

Wie nog geen beveiligingscode heeft, kan er nu al een aanvragen via de federale portaalsite en krijgt die dan met de post thuisgestuurd. Hij biedt mogelijkheden voor beveiligde transacties over het internet, zowel op federaal als regionaal niveau. De toepassing van de code kan trouwens nog uitgebreid worden. Zo gebruikt de gemeente Bornem de token als sinds december 2003 als beveiligingsinstrument voor het gemeentelijk e-loket.

Tax-on-web, het elektronisch invullen van de nieuwe belastingformulieren, wordt actief vanaf 25 mei. Vanvelthoven wijst erop dat elke belastingplichtige een token moet aanvragen. In een gezin moeten dus zowel de man als de vrouw een eigen code beschikken. Er is een token nodig per belastingsplichtige.