BRUSSEL - Het uitgebrande autoschip Silver Ray mag na bijna twee jaar toch uit de Antwerpse haven vertrekken. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) heeft vastgesteld dat alle schadelijke stoffen uit het schip werden verwijderd. Het wrak bevatte teerproducten, roet en asbest.

Het schip werd 21 maanden geleden aan de ketting gelegd, nadat er brand was uitgebroken. Het was de rechtbank van eerste aanleg van Dendermonde die oordeelde dat het autoschip niet mocht vertrekken. De eigenaar moest eerst een scheepsherstelcontract of een officiële toelating van verantwoorde sloop voorleggen. De uitspraak kwam er nadat de Ovam op vraag van toenmalig minister van Leefmilieu Vera Dua naar de rechter was gestapt.

Intussen veranderde het schip van eigenaar en werd het omgedoopt in Naxos 1. De nieuwe Koreaanse eigenaar liet het schip in Antwerpen opruimen en brengt het nu over naar de scheepswerf van Soco Shipyard Group in China waar het zal worden hersteld om daarna terug in de vaart te brengen.

,,Vlaanderen heeft met deze zaak een belangrijk precedent in het leven geroepen", zegt Ovam vandaag in een mededeling. ,,Sloopschepen mogen hier niet vertrekken tenzij de gevaarlijke stoffen eruit verwijderd zijn. Op die manier worden de schrijnende toestanden zoals op de sloopstranden in de derde wereld vermeden".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in