WASHINGTON - De Amerikaanse kabeloperator Comcast wil de entertainmentgroep Walt Disney overnemen. Dat heeft Comcast vandaag bekendgemaakt. De waarde van de transactie wordt geschat op 66 miljard dollar, schulden inbegrepen.

Comcast is de grootste kabeloperator in de VS en wil de aandeelhouders van Disney 26,47 dollar per aandeel betalen. Dat is een premie van 9,9 procent op de slotkoers van gisteravond (24,08 dollar).

Het bedrijf uit Philadelphia maakte begin deze week haar intentie bekend, maar Disney-topman Michael Eisner wil niet weten van fusiegesprekken. In een brief, die Comcast-topman Brian Roberts vandaag verzond, zegt de overnamekandidaat dat een openbaar bod de enige uitweg is.

Disney is na Time Warner het tweede grootste entertainmentconcern ter wereld. Het bezit onder meer de tv-zender ABC en de filmstudio's Touchstone en Miramax. De voormalige Disney-directeurs Roy Disney en Stanley Gold proberen de aandeelhouders ervan te overtuigen om topman Michael Eisner te wippen. Ze beschuldigen hem van slecht management. Disney torst een schuldenlast van bijna 12 miljard dollar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in