ANTWERPEN/BRUSSEL - De relaties tussen de Democratische Republiek Congo en de Antwerpse diamantsector zitten opnieuw op het goede spoor. Dat meldt de Hoge Raad voor de Diamant vanmiddag na afloop van een onderhoud met de Congolese president Joseph Kabila. De president bracht op de laatste dag van zijn verblijf in België een uitgebreid bezoek aan de havenstad.

Als prominent diamantcentrum heeft Antwerpen alle belang bij een goede verstandhouding met de regering in Congo. Dat bleek in 2001 nog. De toenmalige machthebber Laurent-Désiré Kabila verstrekte verregaande concessies aan de Israëlische zakenman Dan Gertler, waardoor de goederen van de Belgische markt verdwenen.

Na de dood van zijn vader heeft Joseph Kabila de markt opnieuw geliberaliseerd en met de Antwerpse sector afspraken gemaakt over de invoering van een certificatiesysteem. ,,Vandaag zien we de resultaten. De handel vanuit Congo naar Antwerpen is opnieuw gestegen. Meteen werd een belangrijke reden voor smokkel weggenomen en de regering kan nu meer greep op de sector krijgen", licht Youri Steverlynck van de Hoge Raad toe. Over concrete concessies of contracten zijn er volgens de woordvoerder geen afspraken gemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in