GENT - Bij Volvo Europa Truck, de vrachtwagenfabriek in de Gentse deelgemeente Oostakker, komen tegen september tweehonderd banen bij. Dat is het gevolg van de ombouw van een assemblagelijn voor middelzware trucks, aldus gedelegeerd bestuurder Bengt Calén.

De productie van de middelzware FL-trucks, kende vorig jaar een terugval. Er rolden in 2002 nog 5.635 FL's van de band, in 2003 maar 4.661 meer. De verkoop van de zware vrachtwagens van het FH-model is wel succesvol. Daarom wordt de assemblagelijn voor de middelzware trucks tegen september omgebouwd, zodat er ook zware trucks kunnen gebouwd worden, zegt Calén. Met de ombouw is een relatief kleine investering van 2,4 miljoen euro gemoeid. Op dit moment werken bij Volvo Europa Truck ongeveer 1.500 man.

De Gentse resultaten van 2003 vallen enigszins tegen: van 27.100 verkochte stuks naar 26.097 en een omzetdaling met 20 miljoen euro in 2003. Door de hoge productiecijfers in het najaar kon de flauwe start gedeeltelijk weggevlakt worden. Het aandeel van de Gentse fabriek in de wereldwijde productie van Volvo-vrachtwagens viel vorig jaar terug van 40 tot 35 procent.

Calén wijt die verschuiving vooral aan de groei op andere markten. ,,De Europese markt is afgelopen jaar min of meer stabiel geleven, hoewel we vreesden dat er een terugval zou zijn als gevolg van de oorlog in Irak".

In 2004 hoopt Volvo Europa Truck de stijgende productietrend van eind 2003 te kunnen voortzetten. De ingebruikname van de omgebouwde assemblagelijn wapent het bedrijf alvast met extra capaciteit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in