De Britse durfkapitaalgroep Apax en Nordic Capital verleggen een nieuwe grens in de markt van bedrijfsovernames

De twee ,,private equity fondsen'' lieten van zich spreken met het vijandig bod dat ze vrijdag lanceerden op de Zweedse gezondheidszorg-specialist Capio. Beide fondsen hadden zich al voorafgaandelijk verzekerd van financiering van hun bod. Het bod werd onmiddellijk verworpen.

,,Onuitgegeven'', zei een specialist over het bod. Durfkapitaalgroepen kunnen zich in regel geen vijandig bod permitteren omdat ze toegang tot de boeken moeten hebben om zich van financiering te verzekeren bij de banken. In het geval van Capio hebben de Bank of Scotland en Barclays Bank, twee bekende financiers van bedrijfsovernames, financiering toegezegd voor het ongevraagd bod.

Volgens een bankier suggereert dit geval (een zowel vijandig als volledig gefinancierd bod) dat de markt van buy-outs (met schulden gefinancierde bedrijfsovernames) piekt. Capio verwierp het bod maar Apax meent dat het enkel een centenkwestie is. Specialisten geloven dat het bod van Capio concurrerende biedingen kan uitlokken van durfkapitaalgroepen als Cinven, CVC Capital en mogelijk Blackstone.

Capio omvat hospitalen, verzorgingsinstellingen en interventiediensten in landen als het VK, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. De groep telt 13.500 werknemers.

Nog in de markt van durfkapitaal gaf CVC Capital vrijdag een illustratie ten beste over ,,waardecreatie''. Nadat CVC Capital vorig jaar naar schatting 100 miljoen euro uit Massive Lighting (Partners in Lighting International) haalde via een herfinanciering via ING, verkocht het vorige week de gebouwen van Massive aan Warehouses De Pauw. Dat leverde nog eens 30 miljoen euro op. Ondertussen mag CVC zich samen met directeur Jules Noten nog altijd hoofdaandeelhouder van PLI noemen.

Herfinancieringen zijn de jongste jaren een zeer populaire techniek geworden bij durfkapitaalfondsen om geld uit bedrijven te halen. In de praktijk gaat het bedrijf een banklening aan en keert de onderneming dat geld uit aan zijn aandeelhouders. De toekomstige cashflow van het bedrijf moet de bank terugbetalen.

,,Ik ken dossiers waar men in vier jaar tijd al voor de derde keer komt aankloppen voor een herfinanciering. Het wordt een beetje veel'', zegt een bankier. ,,We hebben dan ook bedankt voor de eer.''

(pdd)