RYAD, SYDNEY - De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer stelde vandaag dat de terreurorganisatie al-Qaeda waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de aanval tegen een westers bedrijf in de Saoedische havenstad Yanbu. Bij die aanval kwamen zaterdag 5 buitenlanders, onder wie één Australiër, om het leven.
SYDNEY - De slachtoffers, onder wie ook twee Amerikanen en twee Britten, werden in Yanbu (aan de Rode Zee) aangevallen door gewapende mannnen terwijl zij werkten op een site van de Grieks-Zweedse oliereus ABB.

Dowber verklaarde dat de Australische regering niet zeker weet wie verantwoordelijk is voor de aanslag, maar dat men er toch vanuit kan gaan dat het al-Qaeda-terreurnetwerk erbij betrokken is. ,,De leden van al-Qaïda zijn erg actief in Saudi Arabië. Ze zijn erop uit om het regime omver te werpen en er een Taliban-regime te installeren', zo zei hij.

Australië vraagt ook aan zijn inwoners om reizen naar Saudi Arabië uit te stellen indien er geen grondige reden bestaat om naar dat land te trekken.

Na de aanval vluchtten de vier daders de stad in, waar drie van hen door de politie werden doodgeschoten en de vierde werd opgepakt, aldus het Saudische ministerie van binnenlandse zaken.

De raffinaderij is eigendom van de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon Mobil en de Saudische oliemaatschappij SABIC.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig