DOHA - De ontvoerders van de drie Italianen in Irak hebben beloofd hun gijzelaars ongedeerd te laten op voorwaarde dat Rome zich inzet voor de bevrijding van mensen die door de Koerdische partijen worden gevangen gehouden. Dat heeft de Arabische zender Al-Jazeera gemeld.

De gijzelnemers, die zich de ,,Groene Brigade'' noemen, verzekeren in het bericht aan de televisiezender dat ze ,,de gijzelaars geen kwaad zullen doen'' als de Italiaanse regering akkoord gaat met hun voorwaarden. Over de authenticiteit van het bericht bestaat nog enige twijfel. De boodschap verwijst vermoedelijk naar de moslimextremisten die worden vastgehouden door de grote Koerdische partijen in Irak, de Democratische Partij van Koerdistan (PDK) en de Patriottische Unie van Koerdistan (UPK).

De Brigade liet ook nog weten dat de grote Italiaanse betogingen van afgelopen donderdag hebben het leven gered van de drie gijzelaars. De gijzelnemers hadden ook zelf om zo'n betoging gevraagd. De militante groep had er eerder deze week mee gedreigd de gijzelaars om te brengen tenzij de Italianen zouden betogen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig