Interbrew wil aantal brouwerijen verminderen
Foto: ap
BRUSSEL - Interbrew wil onderzoeken hoe het het aantal brouwerijen wereldwijd kan verminderen. Dat is nodig om efficiënter te kunnen werken. Dat zei gedelegeerd bestuurder John Brock zaterdag in een Trends-lunchgesprek op Kanaal Z. De vakbonden hebben geen weet van een mogelijke afbouw in België.

,,We hebben wereldwijd 75 brouwerijen. We hebben er geen 75 nodig'', zei Brock. ,,We moeten meer geïntegreerd werken om kosten-efficiënter te worden. Dat heeft wat tijd nodig, maar alle opties liggen open.''

Brock zei dat nog niet beslist was welke brouwerijen eventueel zouden sluiten.

Interbrew wil de rentabiliteit opdrijven en het Amerikaanse Anheuser-Busch naar de kroon steken. Dat Amerikaanse bedrijf is de belangrijkste concurrent van Interbrew. Brock wil dat de winst voor interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA) hoger ligt dan die van Anheuser-Busch. De operationele marge van Interbrew vorig jaar bedroeg 11,9 procent, die van Anheuser-Busch 22,6 procent.

De vakbonden bij Interbrew hebben alvast geen weet van personeelsafbouw of brouwerijsluitingen in België. Dat zegt vakbondssecretaris Hugo Cosemans (ABVV).

Vakbonden en directie zaten recent bijeen over de Interbrew-studie om mogelijk de administratieve zetel uit België weg te halen. "Toen werd ons verzekerd dat er geen afbouw van tewerkstelling in België komt", aldus Cosemans. De laatste maanden kwamen er zelfs een 150-tal banen bij in Leuven, door de verhuis van productie van Oranjeboom vanuit Nederland en vanuit een Franse brouwerij naar België. Kostenefficiëntie bij Interbrew is overigens een constant proces, aldus nog de vakbondsman.

Interbrew heeft meer dan tweehonderd biermerken in huis. Die worden gebrouwen in 21 landen. In België staan de brouwerijen in Jupille, Leuven (Stella), Brussel (Belle-vue) en Hoegaarden. Er werken 3.500 mensen voor Interbrew in België. Wereldwijd telt de brouwer 70.000 werknemers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig