SANTIAGO - Argentinië heeft vrijdag Chili formeel om de uitlevering van ex-president Carlos Menem gevraagd. Dat heeft het Chileense ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

Menem wordt verdacht van corruptie tijdens zijn preidentschap van 1989 tot 1999. De oud-president week enkele maanden geleden uit naar Chili, thuisland van zijn echtgenote. Hij ontkent de beschuldigingen en weigert te antwoorden op vragen over de verschillende affaires in het onderzoek.

De 74-jarige Menem wordt onder meer verdacht van fraude bij de privatisering van federale gevangenissen, verduistering van overheidsgeld en het niet aanmelden van bankrekeningen in Zwitserland. Volgens de ex-president zijn deze aantijgingen aan zijn adres politiek gemotiveerd.

Menem stond in 2001 zeven maanden onder huisarrest terwijl werd onderzocht of hij kon worden vervolgd wegens wapensmokkel. De beschuldiging had betrekking op Argentijnse wapentransporten naar Kroatië en Ecuador in de jaren '90, die in strijd waren met het VN-wapenembargo. Hij kwam eind 2001 vrij wegens gebrek aan bewijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig