GENT De ruim 70 arbeiders bij het textielbedrijf Tis uit Kerksken (Haaltert) staken zeker tot maandagavond voort. Sinds maandag staken de ruim 70 werknemers van van het textielbedrijf uit onvrede met het ontslag van acht collega's. Tijdens de verzoeningsvergadering deze voormiddag hield de directie vast aan zeven ontslagen. Bij de producent van zeilen voor boten en vrachtwagens werken 80 mensen.

Maandag wil de directie opnieuw praten over het behoud van tewerkstelling binnen het bedrijf of binnen de groep. Dat heeft CEO Michèle Sioen van Sioen Industries, het moederbedrijf van Tis, bevestigd. "Maar de bonden mogen aan hun achterban niet de illusie geven dat wij alle acht ontslagen gaan intrekken", zegt Sioen. Ze vindt het ongepast dat de bonden zoveel ophef maken rond acht ontslagen, terwijl die volgens Sioen nodig zijn voor de werkzekerheid van hun collega's. "De vakbondsafgevaardigden gijzelen ons door het bedrijf lam te leggen."

De bonden dreigden vandaag de stakingsactie uit te breiden naar andere dochterondernemingen van de groep, in Moeskroen en Ardooie. Volgens ABVV-secretaris Gerrit Muylaert heeft dat dreigement de directie uiteindelijk bewogen haar standpunt te herzien en maandag verder te praten over het eventuele behoud van de acht arbeiders. "Men is bereid te kijken welke mensen verschoven kunnen worden binnen het bedrijf of de groep", zegt hij, "op voorwaarde dat we tot maandag de actie niet uitbreiden. Ik denk dat de directie ingezien heeft dat het sop de kolen niet waard is."

Intussen staken de arbeiders voort, zeker tot maandagavond. "Als we dan een akkoord hebben, is de staking dinsdag afgelopen", aldus Muylaert.