ROME - De Italiaanse politie heeft de kantoren van Bank of America in Milaan doorzocht in het kader van het schandaal bij het Italiaanse voedingsmiddelenconcern Parmalat. Gewezen directeur Luca Sala van Bank of America en twee accountants worden verdacht in de fraudezaak. Ook twee accountants van het auditbureau Deloitte and Touche worden verdacht.

Van Deloitte and Touche worden twee rekenexperts verdacht van schriftvervalsing en het manipuleren van de beurscijfers. Een van hen is Adolfo Mamoli, een van de meest erkende accountants in Italië. De man is voorzitter van Assirevi, de organisatie die de Italiaanse auditbureaus verenigt.

Bank of America bracht het onderzoek op 19 december in een stroomversnelling toen de instelling onkende dat Parmalat vier miljard euro liquide middelen op een rekening had laten zetten. Het Parmalat-filiaal Bonlat had zijn balans laten goedkeuren met een bankdocument dat het bestaan van die som bewijst. Bonlat is het filiaal van Parmalat op de Kaaiman-eilanden waar het gros van de verduisteringen gebeurde. Volgens de Bank of America heeft Bonlat nooit een rekening bij de bank geopend.

Calisto Tanzi, de stichter van Parmalat en voormalig financieel directeur Fausto Tonno, werden eerder aangehouden. Ze zouden de boekhouding gedurende vijftien jaar hebben vervalst en honderden miljoen euro hebben verduisterd. In totaal gaapt er een financiële put van 8 miljard euro.

De zaak Parmalat wordt gezien als het grootste financiële schandaal in het na-oorlogse Europa. Al 25 mensen zijn ingeschreven in het register van "personen die worden onderzocht", een verplichte procedure in Italië. Acht van hen zitten in voorlopige hechtenis.

Naast Bank of America worden ook de Amerikaanse bank Citicorp, het Spaanse Santander en de Italiaanse banken Intesa, Capitalia en Sao Paolo Imi geviseerd. Er zal worden onderzocht of deze banken de beleggers aanmoedigden om aandelen van Parmalat te kopen en of ze op de hoogte waren van de slechte financiële toestand van de groep.